Mäktig upphämtning av Alexandersson fixade SM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Stora Tuna tog SM-guld i sprintstafetten på SM i Örebro. Segerarkitekt var stjärnan Tove Alexandersson som på ankarsträckan tog igen över en halv minut och var först över mållinjen.

– Jag hann inte så fundera så mycket på utgångsläget, utan det var bara att göra ett så bra lopp som möjligt, säger hon till SVT Sport.

Inför ankarsträckan var det dubbelt IFK Göteborg i topp. Sara Hagström och Elin Månsson gick ut 33 sekunder före en stark trio med Alexandersson från Stora Tuna, Lisa Risby från OK Kåre och Helena Bergman från OK Ravinen.

Redan till den första mellantiden hade Alexandersson tagit upp Stora Tuna till en andraplats och då var hon bara femton sekunder efter Sara Hagström som sprang för IFK Göteborgs förstalag.

I mitten av sträckan gjorde Hagström och Alexandersson olika vägval och då tog Stora Tuna-löparen ikapp de tio sekunder som saknades. De möttes vid en kontroll och därifrån hade Alexandersson högre tempo. Hon såg till att Borlänge-föreningens förstalag vann med 18 sekunders marginal.

– Det var väldigt skönt att komma ikapp henne och jag kände att jag var lite starkare och kunde dra ifrån, säger Alexandersson.

Tvåa blev alltså IFK Göteborg och trea kom OK Kåre med Risby på sista sträckan.

Stora Tunas vinnarlag bestod av Magdalena Olsson, Henrik Johannesson, Emil Svensk och Alexandersson.

– Det är skönt att veta att man har Tove på sista, säger Svensk.

Guldet var Alexanderssons andra av två möjliga på sprint-SM. Igår vann hon den individuella sprinten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.