Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulf Lundberg om varför han tycker gruppindelningen i VM är förlegad. Foto: Bildbyrån.

Ulf Lundbergs kritik mot VM-formatet

Publicerad

VM i ishockey inleds med ett gruppspel – där de bästa lagen spelar i den ena gruppen och de sämre i det andra.

Formatet kritiseras av Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg.

– Jag tycker det kan vara precis som på herrarnas VM, säger han till SVT Sport.

Att det är en oseedad och en seedad grupp i damernas ishockey-VM är inget nytt.

Däremot är det förlegat, enligt Ulf Lundberg.

Damkronorna

– Det var väldigt stora siffror ett antal år tillbaka när det infördes. Nu tycker jag att det kan vara likvärdiga grupper, det har resultaten de senaste åren visat också, säger förbundskaptenen och fortsätter:

– Jag vet att det är uppe på IIHF:s (internationella ishockeyförbundets) agenda. Nu har vi det här att förhålla oss till i detta VM och så får vi se hur det ser ut på mästerskap framöver.

Nyckel att vinna gruppen

Sverige är i den oseedade gruppen och ställs mot Danmark, Kina, Japan, Tyskland. I den seedade gruppen där alla avancerar till slutspel spelar Kanada, Schweiz, Finland, USA och Tjeckien.

– Vi kommer ha stor nytta av att vinna gruppen för att få ett ”sämre” lag från den andra gruppen i kvartsfinal. Det gör förutsättningarna något bättre.

Om Sverige inte vinner sig grupp kan det bli en kvartsfinalrepris från i fjol. Då åkte Damkronorna ut mot Kanada efter en förlängningsförlust.

Backen Mira Jungåker hade också gärna sett en förändring.

– Om man jämför gruppspelsmatcherna och kvartsfinalen är det två helt olika nivåer. Det vore extremt kul att spela gruppspelsmatch mot USA eller Kanada och känna på tempot redan då.

Ishockey-VM sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet