Rögles oväntade nyckelspelare: ”Har varit redo hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Han inledde slutspelet med att vakta båsdörren.

Men med kniven mot strupen kastades Rögles målvaktstalang Calle Clang in i hetluften – och storspelade.

– Jag har varit redo hela tiden och sen var det inget mer med det, säger 19-åringen i Hockeykväll.

Christoffer Rifalk var uttalad förstemålvakt inför slutspelet. Han stod majoriteten av matcherna i grundserien och de fem första matcherna mot Oskarshamn i kvartsfinalen.

Men i match sex, i vad som var vinna eller försvinna för Rögle, var det Calle Clang som vaktade målet.

– Jag vet inte om man ska kalla det dårskap eller mod. Tilliten måste vara enorm, säger SVT Sports expert Håkan Loob i Hockeykväll.

Huvudpersonen själv axlade rollen på bästa sätt. Han släppte in två mål på 25 skott när Rögle vann med 5-2. I den sjunde och avgörande matchen fick han återigen förtroendet från start, släppte endast in ett skott och var med och tog Rögle till semifinal.

– Det var skitkul. Det var en situation som jag förberedde mig för. Hörde att Håkan (Loob) sa att det kan vara en mardröm, men för mig var det en fantastisk upplevelse att få visa mig själv på den här nivån och att jag är en bra målvakt, säger han.

Hur fick du beskedet?

– Det var inget dramatiskt. Det var bara Cam som frågade om jag var redo. Det har jag varit hela tiden och sen var det inget mer med det. Det var kort och snabbt och inga konstigheter alls, säger han.

Hur ser du på konkurrensen mellan dig och Rifalk?

– Det är en tuff konkurrens.  Han har gjort en fantastisk säsong och vunnit många poäng åt oss. Han har inte gjort något dåligt slutspel heller, vi behövde ny energi och ledarstaben kände att jag kunde komma in med den enrgin. Det var skönt och vi fick ett bra utfall av det, säger han.

På lördagen spelas den första semifinalen mellan Färjestad och Rögle.

– Färjestad har varit bra den senaste tiden. Egentligen ända sedan de bytte coach. Sedan i februari har de spelat en hockey som passar dem bra. Jag ser inga direkta svagheter. De har en bra målvakts- och backsida samt en bred fowradssida. Det kommer bli tufft, säger Clang.

Se hela avsnittet av Hockeykväll på SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.