Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Ståhl och Simon Pettersson missade medalj i EM-finalen. Foto: Bildbyrån

Svenskt misslyckande i diskusfinalen på EM

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inga svenska medaljer i EM-finalen i diskus i München. Simon Pettersson och Daniel Ståhl kom fyra respektive femma. Segern gick till den 19-årige litauern Mykolas Alekna.

– Det här var dåligt av mig, säger Ståhl till SVT Sport.

Simon Pettersson stannade ynka två centimeter från bronset, men det blev alltså ingen svensk medalj i diskusfinalen på EM. Precis som på VM tidigare i sommar blev svenskarna fyra och femma, även om ordningen var den omvända ikväll.

Petterssons bästa kast var hans första, som mätte 67,12 meter.

– Det var exakt en sådan början som man vill ha, men sedan får jag inte ihop det. Jag känner mig i extremt bra form, men jag tajmar inte ihop det i början och missar lite. Det är små marginaler, säger han och fortsätter:

– Det känns som att det fanns där. Det känns som att jag hade haft häng på ett silver också. Längderna finns där. Det är lite surt just nu.

Daniel Ståhl fick aldrig till det och stannade på för honom svaga 66,39.

– Det är idrott, det är bara att köra vidare. Men jag vet att jag har mycket i mig, så det är synd. Jag kommer inte riktigt igång, fick ingen ”speed” i kroppen och var för ivrig, säger Ståhl till SVT.

Segern gick inte till förhandsfavoriten Kristjan Ceh, utan i den femte omgången drämde jättetalangen Mykolas Alekna till med segerkastet som mätte 69,78 meter. Det är tre centimeter från hans personbästa och ett mästerskapsrekord för EM.

Ceh tog silver och bronset gick till den brittiske doldisen Lawrence Okoye.

Alekna är son till legendaren Virgilijus Alekna som tog OS-guld både i Sydney 2000 och i Aten 2004.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.