Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sepp Blatter och Michel Platini. Foto: TT/Bildbyrån

Sepp Blatter och Michel Platini frias från korruption

Uppdaterad
Publicerad

Två av fotbollsvärldens mäktigaste män stod åtalade för bedrägeri och korruption.

Men Sepp Blatter, 86, och Michel Platini, 67, frias från anklagelserna.

– Jag har inte varit fläckfri genom livet, men i det här fallet är jag oskyldig, sade Blatter till den samlade presskåren på väg in i rättssalen.

Sepp Blatter och den tidigare storspelaren Michel Platini har stått anklagade för att ha konspirerat kring en Fifa-betalning på drygt två miljoner schweiziska franc, motsvarande nära 21 miljoner svenska kronor.

Pengarna utbetalades, med Blatters godkännande, till Platini med hänvisning till konsulttjänster för Fifa mellan åren 1998–2002. Härvan nystades upp 2015 och efter en lång utredning har rättegången pågått ett par veckor.

Åklagare yrkade på en villkorlig dom på 20 månader för båda männen samt att de skulle återbetala hela beloppet på 21 miljoner kronor. Blatter och Platini har nekat till anklagelserna.

I dag förkunnades domen mot makthavarna. Schweiziska domare meddelade vid 10-tiden på fredagsförmiddagen domen och det står klart att pamparna frias av domstolen.

– Jag vill uttrycka min glädje för alla mina nära och kära att rättvisa äntligen har skipats efter sju år av lögner och manipulation, säger Platini enligt nyhetsbyrån Reuters.

Sepp Blatter var ordförande i Fifa under 17 år och Michel Platini, den förre franska storspelaren, var i många år Uefa-president.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.