Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om beskedet att VAR inte kommer att föreslås inom svensk fotboll. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Förbundets nya besked: Nej till VAR

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om VAR eller inte VAR i svensk fotboll är ständigt aktuell och omdebatterad i Sverige. Under onsdagsmorgonen kom ett nytt besked från Svenska fotbollförbundet: förbundsstyrelsen kommer inte att lägga fram ett förslag för beslut om VAR.

VAR-frågan inom svensk fotboll har varit omdiskuterad i flera år. De allra flesta av de allsvenska klubbarna har röstat emot videogranskningssystemet VAR på sina årsmöten.

Förra året valde Förbundsstyrelsen att inte lägga fram förslag för beslut om VAR på SvFF:s Representantskapsmöte där man kan ta beslut. Även i år väljer man att inte lägga fram ett förslag till Representantskapsmötet som är i november.

VAR

– Förbundsstyrelsen respekterar och tar ansvar för den demokratiska struktur vi har inom svensk fotboll, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt till SvFF:s hemsida.

Starkt motstånd mot VAR bland fansen

Förbundet skriver på sin hemsida: ”Svenska Fotbollförbundets styrelse har särskilt noterat stämmobeslut av elitföreningar och inriktningsbeslut vid vissa av distriktens årsmöten mot VAR i svensk fotboll.”

Fler än hälften av högstaligorna i Europa använder VAR men i Sverige har motståndet varit starkt bland fansen.

– Det tar bort själva känslan och upplevelsen, sa Svenska Fotbollssupporterunionens (SFSU) ordförande Isak Edén till SVT Sport i april 2023.

Hanna Marklund om VAR-beskedet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Marklund om det senaste VAR-beskedet. Foto: SVT

VAD ÄR VAR?

VAR står för Video Assistant Referee och består av ett team domare som följer fotbollsmatcher på distans och hjälper domaren i den aktuella matchen. De har tillgång till många kameror och följer exempelvis offside-lägen med digitala offside-linjer.

VAR kan granska flera olika saker till exempel:

  • Mål och eventuella regelbrott som ägt rum under situationen som lett till ett mål
  • Straffar och regelvidrigheter som kan leda till straff
  • Tacklingar och andra förseelser som leder till ett direkt rött kort

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VAR

Mer i ämnet