Legendaren Marta uppvaktas med en jättelik banderoll utanför Maracana-stadion i Rio de Janeiro. Foto: Leo Correa

Fifa ger Brasilien högsta poäng inför valet av fotbolls-VM 2027

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet av arrangör till fotbolls-VM för damer 2027 har Fifa rankat Brasilien högst.

Efter att USA och Mexiko hoppade av förra veckan finns bara en motkandidat, ett gemensamt bud från Belgien, Nederländerna och Tyskland. Valet kommer att ske vid en Fifa-kongress med 211 medlemsländer i Bangkok 17 maj.

Båda buden möter de krav som Fifa ställer men Brasilien har fått högre poäng där man vägt in arenor, boenden, fanszoner och transporter. Brasilien fick 4,0 poäng mot det gemensamma europeiska budet på 3,7.

Om Brasilien, där översvämningar efter skyfall just nu stoppar fotbollen i de södra regionerna, lyckas vinna budgivningen blir det första gången som turneringen avgörs i Sydamerika. Herrarnas VM-slutspel avgjordes i Brasilien 2014.

”Skulle ha en enorm inverkan på damfotbollen i regionen”

”Det är värt att notera att om budet var framgångsrikt skulle Sydamerika vara värd för turneringen för första gången, vilket kan ha en enorm inverkan på damfotbollen i regionen”, skriver Fifa i rapporten.

Det europeiska budet ger ett mer sammanhållet mästerskap med korta avstånd medan det i det väldiga landet Brasilien skulle kräva en hel del flygresor med koldioxidutsläpp som följd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.