För första gången under Cykelvasans tolvåriga historia, infördes 2009 med ett uppehåll 2020 på grund av coronapandemin, sänder SVT tävlingen i sin helhet i direktsändning.

– Det känns väldigt roligt att under detta jubileumsår kunna visa Cykelvasan i direktsändning för SVT:s stora publik. Sveriges största mountainbikelopp i det klassiska Vasaloppsspåret har alla förutsättningar att bli en riktig sommarhöjdare i tv, säger Åsa Edlund Jönsson.

Den 13 augusti gör eliten upp i Sveriges största mountainbikelopp, den 94 kilometer långa vägen mellan Sälen och Mora.

– Äntligen kan vi bjuda upp till en ny tradition med tv-frukost och blåbärssoppa och visa upp Vasaloppsarenan i sommarskrud, säger Johan Eriksson, vd för Vasaloppet.

13:e upplagan

Genom åren har 18 olika cyklister tagit hem slutsegern. På damsidan är fjolårsvinnaren Jennie Stenerhag den som segrat flest gånger totalt, med hennes fem segerkransar.

I herrklassen blev norrmannen Kristian Klevgård ifjol den första icke svenska cyklisten att ta hem den prestigefyllda tävlingen.

Dameliten startar 07.30 och herreliten 45 minuter senare, 08.15. Motionsklassens startgrupper ger sig iväg var femte minut med början kl. 08.30.

Sändningstiden är 07.25-11.15 i SVT1 och på Play den 13/8.