Prinsparet Foto: Jonas Ekströmer / TT
Debattinlägg

”Monarkin är symbolen för vår moderna demokrati”

Prinsbröllopet ·

”Det är dags för LUF och GU och vakna upp och inse att vi lever i ett modernt, demokratiskt samhälle. Monarkin är en del av detta och ska så förbli”, skriver Sara Skyttedal och Christian Carlsson.

Om debattörerna

Sara Skyttedal
Förstanamn för Kristdemokraterna i Europaparlamentsvalet
Christian Carlsson
Ordförande, KDU Sverige

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Idag gifter sig prins Carl Philip med Sofia Hellqvist. För de flesta av oss är det en firandets dag.

Men representanter från Liberala Ungdomsförbundet (LUF) och Grön Ungdom (GU) väljer att hylla dagen genom att argumentera för att de och medlemmarna i vårt kungahus ska fråntas sina titlar och ämbeten i en debattartikel på SVT Opinion.

Enligt LUF och GU är monarkin en symbol för envälde och diktatur och det enda alternativet för äkta demokrater är enligt dessa kulturradikala ungdomsförbund att förespråka monarkins omedelbara avskaffande.

För oss i Kristdemokratiska Ungdomsförbundet är det solklart att Sverige är ett modernt demokratiskt land. Den politiska makten innehas av regering och riksdag och utgår från folket.

Den konstitutionella monarkin är vår moderna demokratiska konstruktion. I den kompletterar monarken den politiska representationens uppgift.

Monarkin har en unik möjlighet att verka som en enande kraft och symbol för hela nationen, en institution som står ovanför parlamentarismen och något för hela det svenska folket att samlas kring i goda såväl som svåra tider.

Till skillnad från människor som lever i republiker är vi i Sverige förunnade en statschef som står bortom politiken och de polemiserande konflikter som genomsyrar den världen.

Monarkin lyckas ena folket och samla större stöd än vad ens socialdemokratin lyckades med under sina glansdagar.

En folkvald president skulle av politiska skäl omöjligt lyckas nå samma folkliga stöd som kungahuset.

Varje samhälle är i behov av kontinuitet. Där medverkar den kulturella gemenskapen till att stärka känslan av samhörighet. I tider av politisk turbulens blir monarkin en tradition som för människor närmre varandra och som stärker samhällsgemenskapen.

Vår monarki är en av världens äldsta och har dynamiskt anpassat sig i takt med de politiska och samhälleliga förändringar som ständigt pågår. Monarkin är en integrerad del av det svenska samhällsbygget.

Vår monarki förbinder nuvarande generationen med vår historia och är en symbol för det fantastiska samhälle som vi i Sverige under sekler byggt upp.

Ofta hörs röster från de som förespråkar att ersätta monarken med någon form av rotlös och historieföraktande symbolisk president. Det ter sig för oss absurt att föreslå att vi ska slösa skattepengar på en fånig popularitetsomröstning för ett presidentämbete utan politisk makt.

Monarkens uppgift är ceremoniell och de funktioner regenten har är direkt kopplade till den historia som monarkin är en integrerad del av.

Det är inte monarkismen utan den kulturradikala republikanismen som är omodern. Den är en politisk kvarleva från tider då kungen hade enväldig makt.

Det är dags för LUF och GU och vakna upp och inse att vi lever i ett modernt, demokratiskt samhälle. Monarkin är en del av detta och ska så förbli.

Vi vill avslutningsvis önska Hans kungliga höghet prins Carl Philip med Sofia Hellqvist all lycka i äktenskapet och välgång i sina ämbeten och uppdrag för Sverige.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.