Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Senaste fångsten fyllde 272 lastbilar. Se när plasten blockeras av jättebarrikaden. Foto: Ocean Cleanup / SVT

Här fångas 1,4 miljoner kilo plast – på en eftermiddag

Uppdaterad
Publicerad

Plastproduktionen har ökat lavinartat de senaste decennierna, och det märks i våra hav där enorma mängder samlas.

Nu måste vi städa efter oss, och en uppfinning som gett resultat finns i Guatemala.

Rio Motagua i Guatemala är en av världens mest förorenade floder. Varje år strömmar upp till 20 000 ton plast med vattnet och ut i Karibiska havet.

Förra året installerade Ocean Cleanup en 8,5 meter djup barrikad i floden för att fånga skräpet, och nu har de gjort sin största fångst hittills. Totalt stoppade barrikaden över 1,4 miljoner kilo plast på en eftermiddag.

Plast och miljö

Stoppar skräpet

Barrikaden använder ett system med flytande bommar – en uppströms och en nedströms. Bommarna nedströms fångar skräpet som den första bommen missar. Systemet är förankrat vid betongfundament längs flodens sidor och använder stora betongankare som är säkrade med pålar.

– Det är mycket svårare att städa plast i havet. Den här uppfinningen fångar in plasten innan den tar sig dit, säger Bethanie Carney som är professor i ekotoxikologi vid Göteborgs universitet.

Svårt att fånga all plast

Men barrikaden har sina begränsningar. Mikroplaster och kemikalier tar sig genom hindret och fortsätter att förorena miljön. Dessutom finns risken att växter och djur som lever i vattnet skadas.

– Huvudfokus bör vara att minska plastproduktionen och se till att den inte hamnar i naturen från första början, poängterar Bethanie Carney.

Tendens till greenwashing

Bethanie Carney är medkoordinator för en grupp forskare som stöder de pågående plastavtalen inom FN. Hon varnar för att lösningar som plastbarriärer kan skapa en falsk känsla av trygghet och fungera som greenwashing för företagen. Bland partners till Ocean Cleanup finns stora företag som Coca-Cola, Kia och Maersk.

– De vill få det att verka som att de bryr sig om miljön, men det är deras förpackningar som ligger i floden.

Ocean Cleanup betonar däremot vikten av sina partners för att genomföra stora och kostsamma projekt och ser deras medverkan som ett sätt att ta ansvar för sin egen produktion.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln uppgavs felaktigt att över 1,4 miljoner ton plast samlats in på en eftermiddag. Rätt siffra är 1,4 miljoner kilo plast.

FN förhandlar om plast

Forskargruppen The Scientists' Coalition for an Effective Plastics Treaty har tagit fram underlag för plastförhandlingarna inom FN som är en del av Agenda 2030 och förväntas vara på plats år 2025. Det här är deras förslag.

1. Tydliga mål för minskning: Varje land ska ha specifika mål för att minska användningen av plast, så att vi når ett gemensamt globalt mål.

2. Krav på hållbarhet och säkerhet: Alla plastmaterial och kemikalier som används måste uppfylla strikta krav för att vara säkra och miljövänliga.

3. En plan för hela kedjan: Vi behöver strategier som täcker hela livscykeln för plast, från produktion till användning och återvinning.

4. Fonder för minskning och återvinning: Det ska finnas pengar tillgängliga för att minska plastanvändningen och stödja återvinning. Producenter ska också ta ansvar för att återvinna det plastavfall de skapar.

5. Vetenskapligt rådgivande organ: En grupp experter ska hjälpa till med att utveckla och uppdatera mål, riktlinjer och övervakningsmetoder för att hantera plastföroreningar på ett effektivt sätt. Gruppen ska ha olika typer av experter, däribland lokala invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plast och miljö

Mer i ämnet