Grönkål och citrus är exempel på livsmedel som är bra för hjärtat enligt ny forskning. Foto: TT

Mörkgröna och gula grönsaker hjälper efter hjärtinfarkt

Uppdaterad
Publicerad

Grönkål och andra färgstarka grönsaker och frukt som innehåller färgämnet lutein, har visat sig kunna dämpa inflammationer i blodet som många får efter bland annat hjärtinfarkt och som leder till nya infarkter. Det visar forskning från Linköpings universitet.

Närings- och färgämnet lutein hittar man i stora mängder i framför allt grönkål men också i spenat, broccoli, persilja, ärtor och citrusfrukter bland annat. Alltså i grönsaker och frukt som är mörkt gröna eller gula.

Forskning som gjorts tyder på att det vi äter kan påverka eventuella inflammatoriska processer i kroppen. En grupp ämnen som visat sig vara intressanta i det fallet är karatenoiderna, en stor familj av fettlösliga ämnen från växtriket. Och frågan hade väckts om karatenoiderna i sig själva hade anti-inflammatoriska effekter. Lutein är en karotenoid.

Dämpar låggradiga inflammationer

Problemet var att de flesta studier som hade gjorts på karotenoider och inflammation hade gjorts på djur eller friska människor.

Forskarna vid Linköpings universitet ville nu undersöka om karotenoiderna hade anti-inflammatorisk effekt även hos människor med kärlkramp eller de som haft en hjärtinfarkt. Deras immunceller är mer retliga än friska personers och kunde därför reagera annorlunda.

– Ofta har såna patienter en låggradig ihållande inflammation i blodet trots att de får bra behandling, medicin och program för att förändra sin livsstil, säger Lena Jonasson, professor i medicin och hälsa vid Linköpings universitet och överläkare på kardiologen på Linköpings universitetssjukhus, som har lett studien.

– Att ha en kronisk inflammation på det här sättet ökar risken för nya hjärtinfarkter hos patienterna.

Skyddar mot åldersförändringar i ögat

Forskarna mätte nivåerna av de sex vanligaste karotenoiderna i blodet på totalt 193 patienter med kranskärlssjukdom. Samtidigt mätte man graden av inflammation i blodet på personerna.

Och studien som publicerats i den amerikanska medicinska tidskriften Atherosclerosis, visade att en särskild karotenoid, nämligen lutein, kunde dämpa den långvariga inflammationen hos den här patientgruppen.

Dessutom såg forskarna att luteinet tas upp och lagras av immuncellerna i blodet.

Tidigare forskning har visat att lutein skyddar mot grå starr och andra åldersförändringar i ögats gula fläcken. Och nu tror forskarna att luteinet skulle kunna dämpa även andra låggradiga kroniska inflammationer som är följden av till exempel reumatiska sjukdomar.

”Viktigt ha lite fett till”

Lutein finns även i tablettform men det är enligt forskarna bättre att äta grönsakerna. Ett piller ger 10 milligram lutein medan en portion grönkål ger 20 milligram.

Och forskarna ska nu gå vidare och bland annat undersöka hur grönsakerna bäst ska tillagas så att kroppen kan ta upp så mycket lutein som möjligt.

– Det är viktigt till att man inte äter bara det råa spenatbladet utan att man även har lite fett till, olja eller så. För karotenoiderna och luteinet är fettlösliga och annars får man inte i sig så mycket , säger Lena Jonasson.

Men luteinet har visat sig även vara viktig för friska människor som vill fortsätta att vara friska eftersom den dämpar åderförkalkningen.

– Ser man på befolkningsstudier och människor som är lite yngre så visar det sig att hos de som har höga luteinnivåer i blodet är deras kärlväggar inte så förtjockade som hos andra. Så det gäller att börja få i sig lutein så tidigt som möjligt.

DETTA ÄR LUTEIN

Framställs ur ätliga frukter och växter, gräs och Tagetes erecta. Det vanligast förekommande färgämnet i naturen. Får användas till en rad livsmedel t.ex. smaksatta syrade mjölkprodukter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditorivaror, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, sprit drycker, dekoration och överdrag.

Källa: Livsmedelsverket

Mikrogram lutein per 100 gram livsmedel:

Grönkål, rå 39550

Grönkål, kokad 15798

Spenat, rå 11938

Majrovsblad, kokade 8440

Spenat, kokad 7043

Romansallat 2635

Broccoli, kokad 2226

Squash (zucchini) 2125

Majs, kokad 1800

Ärtor, gröna, på burk 1350

Brysselkål, kokad 1290

Majs, gul, på burk 884

Gröna bönor, kokade 700

Havtorn 659

Morot, rå 358

Isbergssallat 352

Svarta vinbär 337

Blåbär 328

Vitkål 310

Tangeriner, råa 243

Selleri, rå 232

Apelsiner 187

Tomater, röda, kokade 150

Tomater, röda, råa 130

Papaya 75

Tomatjuice, på burk 60

Persikor 57

Cantaloupmelon 40

Apelsinjuice, färsk 36

Persikor, på burk 33

Vattenmelon 17

Grapefrukt, röd 13

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.