Träd och deras egenskap att binda koldioxid spelar en viktig roll för jordens klimat. Men var femtonde sekund avverkas en area som motsvarar tio fotbollsplaner, enligt Vetenskapens värld – Trädens superkrafter.  

Thomas Crowthers forskarteam på Zürichs teknologiska högskola i Schweiz har genom att sammanställa miljontals data från hela världen tagit fram kartor som visar möjliga områden där nya träd kan planteras.

”Måste agera nu”

Totalt räknar de med att 1,2 biljoner nya träd ryms utanför de områden som används till bostäder och jordbruk. Enligt deras beräkningar skulle den mängden träd kunna minska den koldioxid som hittills släppts ut i atmosfären med två tredjedelar.  

– Många tycker att vi borde ha mer kunskap innan vi agerar. Men med tanke på den enorma pressen på människor orsakat av klimatförändringar så måste vi agera nu, säger forskaren Thomas Crowhter.  

Crowthers team är inte ensam om att vilja se aktion för fler planterade träd. 2006 startade FNs miljöprogram en kampanj för återplantering. Sen dess har 14 miljarder träd planterats världen över.

Vill du veta mer om träd, hur de fungerar och vad de har för inverkan på klimatförändringar? Se hela Vetenskapens värld – Trädens superkrafter på måndag den 19 april klockan 20:00 i SVT2, eller redan nu i SVT Play.