Foto: Iman Tahbaz, SVT.

Jessica brännskadades på skönhetssalongen

Uppdaterad
Publicerad

Jessica Högborg skulle ta bort pigmentfläckar i ansiktet med en ljusbehandling som kallas för IPL. Men det som skulle vara ett relativt enkelt ingrepp slutade i djupa brännsår och stora ärr som inte går bort.

Jessica Högborg försöker, men sminket kan inte dölja ärren helt. Det är tre stora streck på kinden, en stor fördjupning på näsryggen och ett ärr i pannan.

Varje gång hon speglar sig påminns hon om behandlingen för två år sedan. Den var tänkt som 40-års present som hon ville ge sig själv och skulle ta bort de pigmentfläckar hon fått i ansiktet efter hennes graviditeter.

Skönhet utan skydd

Jessica gick till en skönhetssalong i Malmö där de gör så kallade IPL-behandlingar. IPL står för intensivt pulserande ljus och tekniken bygger på att pigmenten i huden absorberar ljuset och omvandlar det till värme vilket bleker pigment och förstör hårsäckar.

Skinnet var borta

Men behandlingen gjorde ont. Fruktansvärt ont. Till slut måste Jessica avbryta på grund av de starka smärtorna. Hon har fortfarande skyddsglasögon på sig när behandlaren lägger foundation på de ställen som gör ont.

– Innan hon hämtade spegeln sa hon att: ”nu får du inte bli rädd men det ser ju ut så här. Man är inte vacker efter en sådan här behandling men det är normalt att få svarta fläckar”, säger Jessica Högborg och fortsätter:

– Hon hämtade en spegel och jag fick se så klart en chock när jag fick se mitt ansikte eftersom skinnet var borta på ett par olika ställen i ansiktet. Det gjorde vansinnigt ont men hon hävdade att allt var normalt.

Satte smink i såren

Jessica är övertygad om att behandlaren försökte dölja såren med hjälp av sminket.

– Jag kan bara själv tolka det som att hon ansåg att det var någonting som var tokigt men det berättade hon ju inte för mig. Och man behöver ju inte vara sjukvårdsutbildad för att förstå att det är totalt livsfarligt att sätta foundation med fingrarna i öppna sår. På sjukhuset fick de börja med att rensa och tvätta rent det som fanns i såren,

Jessica fick djupa brännskador på kinden, näsan och i pannan.

– Specialisterna som jag träffade hade aldrig sett en så allvarlig IPL-skada tidigare. Det var andra- och tredje gradens brännskador, säger Jessica.

Slutade svara på mejl

Såren blev infekterade och det tog sex veckor innan de läkte.

– Jag skickade bilder på mina skador till behandlaren men hon fortsatte att hävda att allt var normalt. När jag berättade att jag hade sökt hjälp började hon att ta avstånd och slutade att svara på mina mejl och sms. Hon hänvisade bara till sitt försäkringsbolag och visade ingen form av empati och bad inte heller om ursäkt.

Vad var det som gick fel under behandlingen?

– Jag har ju också ifrågasatt vad det var som gick tokigt men har inte fått veta det. Behandlaren hävdar att hon inte har gjort något fel och säger att hon hade behandlat mig likadant igen. Det är ju otroligt oroväckande att hon kan göra precis samma sak på en annan kund, säger Jessica.

Behandlaren vill inte svara

Jessicas behandling gjordes av Vanessa Ammar på företaget Clicks by Vanessa i Malmö. SVT Nyheter har upprepade gånger försökt boka en intervju med Vanessa men inte lyckas. Hon vill inte prata med oss på telefon och svarar inte på våra frågor per mejl.

Hon skickar en egen redogörelse i vilken hon bekräftar att Jessica blev brännskadad men att det är ett olyckligt undantag och inte någon regel.

Jessicas Högborg anmälde Vanessa Ammars salong till Strålsäkerhetsmyndigheten. Vid inspektionen upptäcktes flera brister i strålskyddet.

Myndigheten bedömde att det fanns en risk att Vanessa Ammar inte hade tillräcklig utbildning i användandet av IPL-apparaten och att hon därmed inte hade tillräcklig kunskap om riskerna med behandlingarna.

Brister i strålskyddet

I tillsynsrapporten skriver de vidare: ”Trots att en skada uppkommit under en behandling har ingen åtgärd vidtagits för att minska risken för att en ny skada ska inträffa”. 

Strålsäkerhetsmyndigheten konstaterar också att: ”Verksamhetsutövaren har inte tillräckligt med kunskap för att själv hantera brännskador som kan uppkomma vid behandlingar. ”

Strålsäkerhetsmyndigheten beslutade om ett föreläggande för salongen att vidta åtgärder för att förbättra strålskyddet och Vanessa Ammar fick ett tillfälligt förbud att bedriva verksamheten. Förbudet är nu upphävt.

Oreglerad marknad

Marknaden för olika typer av skönhetsingrepp växer i Sverige, men som SVT rapporterat om tidigare har branschen länge varit en blind fläck för våra lagstiftare och myndigheter. I många fall görs det ingen löpande tillsyn alls.

Det ställs inga särskilda krav på vilken kompetens som krävs för att få utföra olika behandlingar och bristen på statisk gör att ingen vet hur vanligt det är med komplikationer eller oseriösa utövare. Något Jessica är mycket kritisk till.

– Det är skandal. Det görs reklam för de här behandlingarna överallt och vem som helst kan i stort sett utföra dem. Det är skrämmande, man bör ju veta hur man ska bemöta patienter, olika maskiner och framförallt hur man ska hantera patienter när de skadas, säger hon.

Fick ersättning för skadorna

Efter en lång tids processande har Jessica Högborg fick Jessica 38.000 kronor från Vanessas försäkringsbolag. Hon skulle också få drygt 4000 kronor från Vanessa själv som motsvarade Vanessas självrisk. Pengar som betalades ut först efter att SVT börjat att granska fallet.

I dag ångrar Jessica bittert att hon gjorde IPL behandlingen. Men hon har fått lära sig att leva med ärren och alla frågor de väcker.

– Med tanke på den smärta jag blivit utsatt för och den psykiska påfrestning som det har inneburit så skulle jag aldrig göra om den här behandlingen. Och om jag skulle jag göra det så skulle jag vända mig till sjukvårdsutbildad personal som vet vad de jobbar med, säger Jessica.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skönhet utan skydd

Mer i ämnet