Henrik Munck (D) säger att partiet fortfarande ska driva frågan om att stoppa Västlänken. Foto: Wikipedia OppenStreetMaps Team/ SVT

Demokraterna tänker inte samarbeta med något parti som är för Västlänken

Uppdaterad
Publicerad

Få motgångar har hittills drabbat uppstickarpartiet demokraterna i Göteborg. Efter partiets framgångar i opinionsmätningar så ställer nu demokraterna ett ultimatum.

Sätt stopp för Västlänken – eller glöm ett samarbete.

– Om Göteborgarna utser demokraterna till största parti med ett stort stöd, så är det faktiskt de andra partierna som får börja fundera över situationen, säger Henrik Munck (D).

Val 2018 Väst

I dag finns det två etablerade partier i Göteborg utöver Demokraterna som är emot bygget av Västlänken. Det är vägvalet och Sverigedemokraterna. Såväl de rödgröna som Alliansen ser frågan om Västlänkens vara eller icke vara som avslutad, och de är fortfarande för det stora tunnelbygget.

Henrik Munck uppger för SVT Nyheter Väst att man hoppas på ett samarbete med Vägvalet. Om Demokraterna får möjlighet att stoppa Västlänken med hjälp av Sverigedemokraterna så kommer man också att ta den chansen.

– Om Sverigedemokraterna vill rösta för att stoppa Västlänken så är det ingenting som jag ser som ett problem på något sätt, säger han.

Största parti i mätning

I Göteborgs-posten och Sifos lokala opinionsmätning som kom för några veckor sedan så blev demokraterna Göteborgs största parti, med över 18 procent av göteborgarnas röster. Men även om valresultatet skulle se ut på liknande sätt så ser utsikterna för att faktiskt kunna stoppa Västlänken inte särskilt ljusa ut, om inte ett eller flera av de större partierna ändrar sin inställning till Västlänken.

Efter valet kommer de politiska partierna att förhandla med varandra, och sedan komma fram till ett förslag om vilka partier som gemensamt får bilda majoritet. Men utifrån de lokala opinionsmätningarna som gjorts så blir det besvärliga förhandlingar.

SVT: I sådana förhandlingar, hur viktigt är frågan om att stoppa Västlänken för er?

– Det är ett absolut krav, säger Henrik Munck.

Demokraterna kommer inte att sätta sig i en majoritet där man inte stoppar Västlänken?

– Nej

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet