Människor i staden Pretoria i Sydafrika tar emot mathjälp. Pandemin har slagit hårt mot matförsörjningen. Arkivbild. Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Experten efter FN:s matlarm: Frågan är akut

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 har satt sina spår även på matförsörjningen och under pandemin har det blivit tydligt hur många länder är beroende av mat som produceras långt borta. För att den ska bli hållbar och klara av kriser behöver människor se över sitt beteende när det gäller matförsörjning, menar experten Jan Lundqvist.

Både Världsbanken och FN larmar om en ökad hungersnöd till följd av pandemin. Enligt FN kommer antalet människor med en akut otryggad livsmedelsförsörjning stiga till 265 miljoner i år. Det är en ökning med 135 miljoner jämfört med 2019.

I dag produceras mer mat än tidigare men fortfarande är runt 830 miljoner människor i världen undernärda och har begränsad tillgång till mat.

Vattenförsörjning viktig

Centralt för att säkra matförsörjningen är frågan om vatten – och med den pågående pandemin slår det hårt mot fattiga länder som präglas av konflikter.  

- En av flera utmaningar under corona är att vi får en ekonomisk utsatthet som drabbar de fattiga. Dels att de inte har råd att köpa mat och dels att länderna inte har råd att importera maten. Många länder i till exempel Afrika är i stort behov av att importera mat, de är inte självförsörjande, säger Jan Lundqvist. Han är tidigare professor och verksam vid Stockholm international water institute och har länge forskat kring ämnet. På ett seminarium i slutet av juni presenterade han sina resultat och han menar att den här frågan är akut.

Behöver bygga system

Ett steg för att säkra matförsörjningen är att hantera vattenfrågan, som i många fattiga länder är en utmaning. Eftersom vattenbristen är stor i många av dessa länder måste man hitta lösningar på att samla in vattnet, menar Jan Lundqvist. 

– Man måste göra det möjligt för vattnet att stanna kvar i ett område. Vi måste anstränga oss för att bönderna ska kunna bygga upp sådana system, att de samlar upp regnvatten i kombination med andra olika markvårdsinsatser, säger han.

Ett samspel

Enligt Jan Lundqvist finns ingen enkel lösning. Han menar att frågan om matförsörjning är ett samspel mellan flera aktörer. 

– Man måste se matsäkerhet och förbättrad livsmedelssituation som ett samspel mellan producenter, bönder och oss konsumenter för det är vi som styr genom vår köpkraft och våra önskemål. Vi styr väldigt mycket vad bönderna tror är lönsamt att producera. Ingen bonde kommer producera en vara om han eller hon inte tror att de kan sälja den, säger Jan Lundqvist. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.