Enligt de 11,5 miljoner läckta dokumenten från advokatfirman Mossack Fonseca som genom organisationen ICIJ i går avslöjades av SVT:s Uppdrag Granskning har Sigmundur David Gunnlaugson sedan 2007 varit ägare till ett så kallat brevlådeföretag, registrerat i det ökända skatteparadiset Brittiska jungfruöarna.

Avslöjandet förnekades kraftfullt av den isländske statsministern under en intervju med SVT:s Uppdrag Granskning, en intervju han också lämnade – men bland landets invånare växer nu ilskan mot Sigmundur David Gunnlaugsons agerande.

”Ett väldigt liv”

Sigmundur David Gunnlaugson gick till val med löften om att städa upp efter den ekonomiska krasch som drabbade Island 2008, då landets tre storbanker kollapsade och ekonomin störtdök. Han lovade då även att ta itu med korruption och skatteflykt från landet.

Men efter gårdagens avslöjande att landets statsminister själv varit med om att mörka sina ekonomiska tillgångar är islänningarna upprörda, enligt SVT:s Ann-Britt Ryd Pettersson, på plats i Reykjavik.

– Det är förstås ett väldigt liv, om man får uttrycka sig milt. Media och sociala medier svämmar över av kommentarer och det finns många krav på statsministerns avgång. De vi pratade med i går uttryckte ord som ”chock”, och ”sorg” var det en känd politisk kommentator och historiker sa, bland annat i tv-sändningarna här. Den samfällda reaktionen är en oerhörd förvåning, en ilska förstås, och väldig många talar om krav på hans avgång.

Osäker framtid

Efter gårdagens avslöjande kring Sigmundur David Gunnlaugsons skatteplanering är det svårt att uttala sig om den isländske statsministerns framtid, enligt Ann-Britt Ryd Pettersson.

– Han kom ju faktiskt till makten tack vare den här kampen mot korruption och han uttalade sig mot skatteflykt och allt möjligt och nu visar det sig att han har undanhållit miljontals kronor i ett sånt här företag. Partiet som han företräder, Framstegspartiet, regerar ju tillsammans med ett annat parti, och partiföreträdarna där har redan sagt att, nej, vi stöder honom, vi tänker inte gå med på att han avgår eller att hela regeringen avgår. Däremot har de fyra oppositionella partierna sagt att de kommer att kräva dels ett misstroendevotum mot honom i parlamentet – de har ju inte makten förstås, så det kommer kanske inte hända så mycket på det området.

Stor demonstration planerad

Den folkliga vreden växer nu på Island och senare i dag har en demonstration utanför den isländska parlamentet Alltinget utlysts – en demonstration som väntas samla 2-3.000 människor, vilket är en mycket hög siffra på Island.

Och det är inte bara den politiska oppositionen som nu kräver att Sigmundur David Gunnlaugson ska avgå. Bland landets invånare svallar nu känslorna och många islänningar anser att gårdagens avslöjande innebär ett slut för den sittande regeringen, enligt den isländske författaren och debattören Illugi Jökullsson.

– Jag är rädd för att vi på Island inte är tillräckligt utvecklade när det gäller demokrati och etiska frågor. Jag och många med mig tycker att det här måste leda till att den här regeringen avgår.