Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En rejält pinsam historia för Donald Trump” – hör SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi berätta om det senaste i rättegången. Foto: SVT/AP

Stormy Daniels vittnar mot Donald Trump i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera veckors rättegång kallades porrskådespelerskan Stormy Daniels till vittnesbåset. Därmed gick rättegången mot Donald Trump om bokföringsbrott in i ett avgörande skede.

Stormy Daniels explosiva uppgifter om en påstådd affär med Trump – och hans påstådda försök att betala för hennes tystnad – ledde till det första åtalet någonsin mot en amerikansk president.

På rättegångens fjärde vecka kallades Stormy Daniels, vars riktiga namn är Stephanie Clifford, till vittnesbåset i rättssalen i New York.

Åklagaren ställde bland annat frågor om tillfället då hon påstod sig ha haft sex med Donald Trump i juli 2006.

”Jag skämdes över att jag inte stoppade det och att jag inte sa nej”, sa hon i rätten om mötet.

Stormy Daniels berättade i detalj om mötet, och domaren Juan Merchan bad efter protester från Donald Trumps advokater åklagarna att minska antalet detaljer i vittnesmålet.

”Äldre än pappa”

Stormy Daniels fick också frågor om hur hon träffade Donald Trump, något hon berättade skedde på en golfbana sommaren 2006:

”Han var äldre än min pappa”.

Flera gånger under dagen skakade Donald Trump på huvudet när han hörde vittnesmål, bland annat när Stormy Daniels påstod att Trump sagt att han och frun Melania, som då nyligen fött en son, sov i olika rum.

När åklagarna är färdiga med sina frågor får Trumps advokater möjlighet att ställa frågor till Stormy Daniels.

Betalades för att hålla tyst

Åklagarna har kallat Stormy Daniels som vittne framförallt för att förklara turerna när hon, några veckor före valet 2016, betalades pengar för att hålla tyst om den påstådda affären. Pengarna betalades av Donald Trumps dåvarande advokat och fixare Michael Cohen – som i sin tur fick pengar av Trump.

När Donald Trump bokförde de totalt 34 betalningarna till Michael Cohen noterades de som advokatarvoden. Åklagaren hävdar att betalningarna inte var advokatarvoden, och att de registrerades som sådana för att dölja att det rörde sig om kampanjmedel för Trumps presidentvalskampanj. Trump nekar till alla anklagelser, och till att ha haft sex med Stormy Daniels.

Vittnesförhören från åklagarna förväntas fortsätta i flera veckor till. Därefter kan försvaret kalla egna vittnen, innan slutpläderingar hålls.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Donald Trump står åtalad för 91 punkter – men vilket åtal är svagast, vilket är starkast – och vilket har störst betydelse? Fouad Youcefi förklarar. Foto: Reuters/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.