Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Snart åker jag” – Tioåriga Aminah har köpts av en 20 år äldre man.

Så är livet i Afghanistan – ett år efter talibanernas återkomst

Uppdaterad
Publicerad

Ett år har nu gått sedan de amerikanska styrkorna lämnade Afghanistan under kaotiska former och tillät landets forna härskare i talibanrörelsen att åter gripa makten. Men trots löften om en mjukare hållning visar flera rapporter att livsvillkoren försämrats allvarligt under året som gått.

Miljontals afghaner lever nu under mycket svåra förhållanden, inte minst gäller det kvinnor och flickor. Enligt Alison Davidian, landansvarig på FN:s kvinnoorganisation, har årtionden av framsteg inom mänskliga rättigheter raderats på ett år.

– Allt vi fruktade skulle ske har inträffat, säger hon i ett inslag i SVT:s Aktuellt.

Burka eller heltäckande hijab är de klädesplagg som talibanerna bestämt att kvinnor måste bära, och för att få visa sig utanför hemmet måste de alltid ha sällskap med en manlig släkting. Utbildning har förbjudits. Talibanerna har brutit sina löften och tvingar flickor att lämna skolan efter sjätte klass.

I klippet ovan kan du se mer om livsvillkoren i Afghanistan och höra hur fattiga familjer tvingas sälja sina döttrar till äldre män för att ha råd med mat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.