Därför är den planerade flaggmarschen i Jerusalem så laddad, hör Mellanösternexperten Anders Persson berätta i videon. Foto: SVT

Nationalistisk flaggmarsch i Jerusalem – en månad efter vapenvilan

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen förväntas den kontroversiella flaggmarschen med israeliska nationalister äga rum i Jerusalem.

– Det handlar om att manifestera Israels kontroll och suveränitet över Jerusalem, säger statsvetaren och Mellanösternexperten Anders Persson vid Linnéuniversitetet.

Marschen som vanligtvis äger rum i början av maj – har blivit uppskjuten två gånger, men fick slutligen grönt ljus av landets nu avsatta premiärminister Benjamin Netanyahu.

Marschen kommer att äga rum en knapp månad in i vapenvilan mellan Israel och Hamas – som lovat att reagera om marschen blir av. Det finns en risk för sammandrabbningar.

– Det har varit en lugn vecka hittills men Jerusalem är och förblir en krutdurk och det blir också ett första stresstest för Israels nya regering, säger Anders Persson i Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.