Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll till vänster, och olycksplatsen i Etiopien till höger. Foto: TT

Experten: Väldigt allvarligt och ovanligt

Publicerad

Flygbolagen Norwegian och researrangören Tuis beslut att dra tillbaka flygplansmodellen efter kraschen i Etiopien borgar för att man känner sig ”ganska trygg”, menar flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll.

– Däremot kommer det att medföra en hel del trafikproblem, säger han till SVT Nyheter.

Flygsäkerhetsanalytikern Hans Kjäll har tidigare sagt till SVT Nyheter att flygolyckan i Etiopien som inträffade den 10 mars och tog 157 människors liv påminner om den olycka som inträffade i Indonesien i förra året.

– Något har inträffat med styrsystemet eller autopiloten. Vi kan i nuläget inte säga exakt vad som har hänt, men det liknar det som inträffade i Indonesien, sa Hans Kjäll under söndagen.

Samma flygplansmodell förekom vid båda olyckstillfällena, Boeing 737 Max 8. Flera resebolag har nu gått ut och sagt att man tar planen ur trafik. Både Norwegian och Tui meddelade under måndagen att man inte skulle göra detta – bara för att en dag senare backa.

”Borgar för att känna sig trygg”

Hans Kjäll säger under SVT Nyheters direktsändning att flygbolagens åtgärd att ställa flygplanen efter rekommendation av europeiska luftfartsmyndigheter ”borgar för att man känner sig ganska trygg”.

– Däremot kommer det att medföra en hel del trafikproblem, säger han.

Nu kan det komma att dröja ett par veckor innan analysen av planets färdskrivare är klar, vilket skulle kunna ge svar på vad som orsakat olyckan.

Allvarligt och ovanligt

Skulle de olika flygolyckorna kunna kopplas ihop och bero på modellen på planet, vore det väldigt allvarligt och inte minst ovanligt, enligt honom.

– Det får ju stora konsekvenser, och kan innebära att man helt enkelt bygger om hela programvaran och stödsystemet. Det kommer att innebära omfattande modifieringsarbete.

Boeing har dock redan nu vidtagit åtgärder vad gäller programvaran, i synnerhet styrsystemet och nödsystemet.

– Man misstänker att det inte gick att stänga av nödsystemet på rätt sätt, men hur finns det inga detaljer om ännu, säger Hans Kjäll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.