En Boeing 737 Max8 tillhörande flygbolaget Norwegian. Foto: TT/Johan Nilsson

EU:s luftfartsmyndighet stoppar flera flygplanstyper

Uppdaterad
Publicerad

EU:s luftsäkerhetsmyndighet stoppar alla Boeing 737 Max 8-flygplan samt alla Boeing 737 Max 9-flygplan i avvaktan på resultat från utredningen av kraschen i Etiopien, uppger myndigheten i ett pressmeddelande. Samtidigt meddelar Transportstyrelsen att myndigheten ställer sig bakom beslutet.

Enligt ett pressmeddelande från EASA, Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet, stoppas nu alla flygplan av modellerna Boeing 737 Max 8 och Boeing 737 Max 9 med anledning av flygplanskraschen i Etiopien i helgen.

Som en försiktighetsåtgärd går nu byrån ut med direktiv som innebär att alla flighter med ovan nämnda modeller stoppas i hela Europa. Detta gäller även flyg in eller ut ur Europa. Direktiven börjar gälla från kl. 19.00 under tisdag kväll.

Transportstyrelsen som under dagen avvaktat med att fatta beslut angående flygplanstypen Boeing 737 Max 8 går nu ut med att EASA:s direktiv gäller för svenskt luftrum.

Följer internationell beslutpraxis

Gunnar Ljungberg, avdelningsdirektör för sjö- och luftfart vid Transportstyrelsen säger till SVT Nyheter att myndigheten först ville invänta besked från EASA innan beslut om ett eventuellt flygstopp infördes.

– Flera europeiska länder fattade beslut om att förbjuda flygplansplanstypen, men de har inte grundat beslutet på ny fakta. Vi följer den procedur som gäller bland europeiska luftfartsmyndigheter att EASA ska ta ett sådant här beslut.

Är det enbart oro som ligger till grund för beslutet?

– Absolut påverkar rädsla som folk känner. Men främsta anledningen till det här beslutet är på grund av avsaknad av information. Man vill ta det säkra före det osäkra.

Flygförbudet för berörda flygplansmodeller gäller på obestämd tid och tills det finns tillräckligt med underlag från haveriutredningarna att fatta ett nytt beslut kring flygplanstypernas flygsäkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.