Chefen för EU:s läkemedelsmyndighet: ”Vi tar det här på största allvar” Foto: EMA

EMA om Astra Zeneca-vaccinet: ”Fördelarna överväger riskerna”

Uppdaterad
Publicerad

De misstänkta biverkningarna i form av blodproppar är ”väldigt ovanliga”, betonar chefen för EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) Emer Cooke. Samtidigt konstaterade hon att EMA är allvarligt oroade och tar situationen på allvar.

– Det måste utvärderas ordentligt, säger Cooke på en presskonferens.

Flera länder inklusive Sverige har tillfälligt pausat användningen av Astra Zenecas coronavaccin sedan rapporterna om olika blodproppar och blödningar.

Men på tisdagen upprepade chefen för den europeiska läkemedelsmyndigheten vad både EMA och WHO tidigare har sagt, att det inte finns några tecken på att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 orsakar blodproppar.

Coronapandemin

”Ovanliga och allvarliga incidenter”

Läget kring det svensk-brittiska vaccinet är egentligen inte oväntat, enligt Emer Cooke.

– När man vaccinerar miljontals människor är det ofrånkomligt att man har ovanliga och allvarliga incidenter som inträffar efter vaccinering. Vår uppgift är att utvärdera det här så att vi kan se om det verkligen är bieffekter eller bara tillfälligheter, säger hon.

– Vi fortsätter att utvärdera. Vi fortsätter att få in information. Vi har kallat in experter. Det här är en pågående process.

Cooke betonade även att de inrapporterade fallen av blodproppar efter vaccinering är sällsynta.

– Fördelarna fortsätter att överväga riskerna, även om vi är allvarligt oroade.

Under presskonferensen som genomfördes via webben från Amsterdam beskrev Cooke den pågående säkerhetsutredningen som en grundlig genomgång, som även inkluderar att se över särskilda batches av vaccinet.

Myndigheten har också kallat in extra personal för att snabba på utredningen av biverkningarna.

Besked väntas i veckan

EMA-chefen ville inte svara på frågan om det är rätt eller fel av vissa medlemsländer att tillsvidare avbryta vaccineringen.

– Beslutet på nationell nivå tas på basen av den information som finns nationellt. Det är upp till länderna att göra det. Vårt ansvar är att fokusera på vetenskapen. Vi måste göra en noggrann analys av alla fall för att avgöra om det är tillfälligheter eller en bieffekt, säger Cooke.

Myndigheten väntas presentera resultatet av utredningen i närtid. På torsdag är det tänkt att EMA ska fatta beslut om det behövs några vidare åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet