Pia Bernhardson, utrikeschef, SVT Foto: SVT

Därför åker SVT Nyheter till Jemen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har beslutat att skicka journalister till krisens Jemen. Det är första gången sedan 2011, innan inbördeskriget bröt.

– Det här är den största nu pågående humanitära krisen i världen. 20 miljoner människor är beroende av nödhjälp för att överleva, säger Pia Bernhardson, utrikeschef på SVT Nyheter.

Jemen har härjats av inbördeskrig sedan hösten 2014. Situationen har lett till att landet befinner sig i världens största humanitära kris just nu, enligt FN. Många är beroende av nödhjälp för att överleva. 

Enligt Pia Bernhardson, utrikeschef på SVT Nyheter, är det oerhört viktigt – på grund av läget – att vara på plats och berätta om vad som händer. 

Krisen i Jemen

– Vi har väldigt lite fokus på Jemen, alltså medier i stort. Dels för att det pågår andra kriser runt omkring, men också för att det är svårt att ta sig in, säger hon, och fortsätter.

– Problemet är att landet är under blockad och praktiskt taget inga medier kommer in – det kommer ut väldigt lite information. Jemen lever också i skuggan av många andra kriser i Mellanöstern som får mycket fokus för att många människor lämnar och flyr till exempel Syrien. Jemeniterna har mycket svårare att lämna, de är instängda i den krisen.

Svårt att få visum

Senast SVT skickade iväg reportrar till landet var 2011. I flera omgångar har SVT ansökt – men fått ett nej. Landet har legat i nästan total medieskugga och endast ett fåtal journalister har kunnat resa dit.

– Det är väldigt svårt att få ett visum till landet. Samtidigt är Jemen delvis blockerat och det går inte att flyga in hur som helst. Du måste också få visum från båda parterna i kriget för att få komma dit. Så det är inte så enkelt, säger hon. 

Minska risker inför resan 

För att minimera riskerna har SVT:s utrikesmedarbetare sedan många år tillbaka regelbundet gått på säkerhetskurser. Och inför den kommande resan har flera åtgärder gjorts kring säkerheten. 

– Det som vi tycker är nödvändigt för att skicka dit våra reportrar. Men det är så klart inte ofarligt att rapportera från ett sådant här område, men vi bedömer att vi kan göra detta nu, säger Bernhardson. 

Risken för kidnappning och attacker från extrema rörelser, som al Qaida och IS, vägs mot den journalistiska nyttan, berättar hon.

– Sådant som hur viktigt det är att berätta om vad som händer i landet och inte, vilket vi bedömer att det är just nu.

Krav som ställs vid resor till högriskområden

  • Det ska göras en riskanalys av varje redaktion innan beslut om resan fattas.
  • Medarbetarna som sänds i väg ska ha gjort en kvalificerad säkerhetsutbildning.
  • De ska också ha akutsjukvårds-utrustning och annan lämplig skyddsutrustning. 
  • Reportrarna som åker till landet ska följa de överenskommelser som tagits fram med arbetsledningen. Det kan handla om hur man använder sociala medier under resan. 
  • Vid allvarliga eller livshotande säkerhetsincidenter, såsom kidnappning eller personskada, kan ansvaret komma att flyttas från redaktionen till en representant för företagsledningen. 
  • Om företaget skickar en frilansjournalist eller fotograf gäller samma ansvar som för anställda. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet