Foto: Scanpix

Antidepressiva mediciner ökar dramatiskt i rika länder

Uppdaterad
Publicerad

I de rika länderna ökar konsumtionen av antidepressiva mediciner dramatiskt. Sverige ligger på femte plats i en OECD-rapport.

I Sverige förbrukas nu 79 doser per tusen invånare, vilket gör att Sverige hamnar på femte plats på OECD-listan. År 2000 var Sveriges förbrukning 45 doser per 1000 invånare.

De fem länder som ligger högst är Island, Australien, Kanada, Danmark och Sverige.

I snitt ligger OECD-förbrukningen på 56 doser, jämfört med 31 år 2000.

Läkare varnar nu enligt OECD för en övermedicinering. Siffror visar att i en del länder förskrivs antidepressiva till mer en en på tio vuxna.

Separata data från USA visar att mer än tio procent av amerikanerna använder sådana mediciner.

OECD är den internationella samarbetsorganisationen för ekonomisk utveckling med säte i Paris. En lista över OECD:s medlemmar finns här.

Ekonomiska krisen

I Kina har marknaden vuxit med 20 procent för vart och ett av de senaste tre åren, men från en lägre nivå än i de rika länderna.

Rapporten, som bland annat presenteras i The Guardian och Der Spiegel säger att en av orsakerna till ökad användning i Europa kan vara den ekonomiska krisen.

I Spanien och Portugal har medicineringen ökat med mer än 20 procent per år under de senaste fem åren. Rapporten citerar även en kinesisk undersökning från 54 länder som visar att det finns ett samband mellan självmordsfrekvens och arbetslöshet.

Men sambandet är inte helt självklart. I Tyskland – som ligger under OECD-genomsnittet – har användningen ökat med 46 procent mellan 2007 och 2011.

Lätt nedstämda får medicin

En förklaring till den ökade konsumtionen är enligt rapporten att läkare har börjat skriva ut antidepressiva medel även till personer med lätt nedstämdhet.

Detta en omstridd metod eftersom medicinska försök har visat att patienter med lätt depression lika gott kan botas med placebo-mediciner, alltså mediciner utan effekt. I dessa fall kan, säger kritiker, kan risken för självmord i själva verket ökas.

Men det råder ingen enighet i läkarkretsar om man även ska sätta in medicinerna vid lättare till medelsvår nedstämdhet. I fråga om lättare depressioner nämner rapporten att terapi kan hjälpa lika mycket.

Självmord

Sedan medicinen Prozac introducerades i början av 1990-talet har de nya antidepressiva medlen gjort sitt segertåg i världen och nådde ett tag närmast kultstatus. Men tillnyktrandet kom när det visade sig att en del, särskilt unga, försökte begå självmord när de använde medicinen.

Rekordet i användning har Island. På 1.000 personer skrivs 105,8 antidepressiva doser ut. År 2000 var siffran 70,9, och 1989 14,9.

Lägst användning i studien har Chile med 12,8 doser förskrivna till 1000 personer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.