I länder som Thailand, Japan och Kina är riset fritt från arsenik. Arkivbild. Foto: Gemunu Amarasinghe, AP/TT

Forskare tonar ner faran med ris: Bara farligt från vissa länder

Uppdaterad
Publicerad

Forskare tonar ner faran med ekologiskt ris i Sverige. I de flesta länder i Asien finns ingen eller lite arsenik i berggrunden.

– Generellt sett skulle jag inte oroa mig för att äta ris då och då, säger Anke Herrmann, som forskar i markvetenskap.

Rapporterna om att ris innehåller farligt mycket arsenik kan tyckas skrämmande, men i Sverige äter vi betydligt mindre ris än i Asien där i stort sett alla måltider innehåller ris. SVT Nyheter har talat med en forskare i markvetenskap, som studerat arsenikupptag i risfält i Sydostasien.

– Generellt sett skulle jag inte oroa mig för att äta ris då och då, det är ju de fattiga människorna i risodlingsländerna som är mest utsatta. De får i sig arsenik både från riset, som är deras huvudsakliga föda med upp till 80 procent kaloriintaget, och från vattnet, säger Anke Herrmann som forskar i markvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Arseniken finns i vattnet

Arseniken finns i berggrunden till exempel i Bangladesh, Kambodja och Vietnam och hamnar i riset när grundvattnet används vid odlingen.

Men i de flesta länder i Asien finns ingen eller lite arsenik i berggrunden och därför är hälsoriskerna där minimala.

Enligt Anke Herrmann var riskerna med att äta ris från de här länderna betydligt större före 90-talet.

– Vi i väst kan sätta vilka gränsvärden vi vill och oroa oss, men utan stor omställning av risodling vad gäller odlingsmetoder till exempel från översvämmad odling till torrlandsodling, risvarianter och så vidare kommer det att fortsätta finnas arsenik i ris, säger hon.

Behöver inte känna oro

Anke Herrmann tycker inte svenskarna behöver känna oro för att äta ris och menar att larmrapporterna är överdrivna.

– Fullkornris har mer arsenik eftersom mycket av arseniken lagras i hyllet och de yttre delarna av riskornet. Att koka ris i extra vatten och hälla bort minskar också effektivt halten. När det gäller barn är det viktigt att följa rekommendationerna men vuxna behöver inte känna oro så länge konsumtionen inte är överdriven, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.