Den samiska flaggan vajar i vinden. Foto: Christine Olsson/TT

Ny rapport kritiserar Sveriges samepolitik

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas bland annat samiskt inflytande i beslut som rör exploatering av samiska marker. Det menar rådgivande kommittén för ramkonventionen för skydd av nationella minoriteter i en ny rapport.

Rådgivande kommittén för ramkonventionen för skydd av nationella minoriteter har publicerat sin femte rapport om Sverige. I rapporten har de granskat huruvida Sverige uppfyller ramkonventionens krav att skydda landets nationella minoriteter.

Saknar inflytande om markexploateringar

Rapporten kritiserar Sverige bland annat för avsaknad av samiskt inflytande i beslutsprocesser som rör exploatering av samiska marker. Något som Svenska Samernas Riksförbund (SSR) också reagerar på.

– Regeringen verkar tro att man tyst och stilla kan låta renskötseln utarmas till förmån för riskkapitalister. De senaste årens protester mot industriexploateringar i Sápmi har uppmärksammats både internationellt och nationellt. Det är inte på något sätt förvånande att Sverige återigen får kritik från det internationella samfundet, skriver Svenska Samernas Riksförbunds (SSR) ordförande Matti Blind Berg i ett pressmeddelande.

Kommittén rekommenderar nu Sverige att omedelbart säkerställa att beslut som rör mark som traditionellt använts av samer inte påverkar deras möjlighet att fortsätta utveckla sin kultur, språk och identitet.

Rasism och hatbrott

Kommittén vill också att Sverige ska arbeta hårdare för att förebygga och bekämpa rasism och hatbrott. De lyfter speciellt hatbrott och rasism i sociala medier gentemot judar, romer och samer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.