Bilden är från den tidigare utgången i tingsrätten från 2019. Foto: NRK

Högsta domstolen förkastade åtalen som gällde samernas fiskerättigheter

Publicerad

Lo­ka­la sa­mers rätt att fis­ka i Ut­sjo­ki och Vetsijo­ki, som hör till Tana älvs vat­ten­drag är avgjort i finska högsta domstolen (HD). HD gick på tingsrättens linje och ändrade inte Lapplands tingsrätts beslut. De lokala samer som fiskat får stöd i grundlagen. Domen som rör samers fiske vid gränsälven mellan Finland och Norge kan få betydelse för den samiska fiskerätten på sikt.

Fiske vid Tana älv där fiskande samer själva anmälde sig till polisen efter illegalt fiske ligger till grund för domen, något NRK har rapporterat om tidigare. De lokala samerna ville att testa samers rättigheter. Fem år har gått sedan dess och nu går Högsta domstolen på tingsrättens linje. De två fallen handla dels om laxfiske med stående nät efter tillåten fiskesäsong i Utsjoli älv och dels om fiske utan tillstånd med spö på statens vattenområde i Vetsijoki älv.

I det ena ärendet yrkade åklagaren på straff för fiskeförseelse för en man tillhörande den lokala samebefolkningen. Mannen hade fiskat lax med stående nät i Utsjoki älv utanför den tillåtna fiskesäsongen i augusti 2017. Fisket stred mot förordningen som gällde fiske i Tana älvs biflöden.

Åtal förkastades

HD ansåg att bestämmelsen om fiskesäsong i den förordning stod i strid med de rättigheter som tryggats de lokala samerna i grundlagen. Med stöd av grundlagen tillämpades inte förordningens bestämmelse, och åtalet för fiskeförseelse förkastades.

I det andra ärendet yrkade åklagaren på straff för olovlig fångst för fyra samer. De hade fiskat med spö och konstgjort bete på statens vattenområde i Vetsijoki älv utan tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.