Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Avverkningen minskar kraftigt i Brasilien och Colombia. Foto: Eraldo Peres

Avverkningen minskar kraftigt i Brasilien och Colombia

Publicerad

Skogsavverkningen minskar kraftigt i Brasilien och Colombia.

Det visar en ny rapport från World Resources Institute, rapporterar BBC.

Samtidigt så ökar avverkningen och skogsbränderna i Bolivia, Laos och Nicaragua.

När Luiz Inácio Lula da Silva blev president i Brasilien förra året så lovade han att ta itu med skogsavverkningen i Amazonas.

Och nu verkar det delvis ha gett resultat för en ny analys från World Resources Institute visar att avverkningen har minskat kraftigt i både Brasilien och Colombia, rapporterar BBC.

I Brasilien var skogsförlusterna 36 procent lägre 2023 jämfört med året innan och en del av förklaringen enligt forskarna är medveten politik för att minska avverkningen.

Högre än för några år sedan

Enligt forskarna är det här viktiga åtgärder sett till klimatförändringarna då regnskogen binder enorma mängder kol i träd och annan växtlighet.

Men när skogen skövlas eller brinner så frigörs kolen, i form av koldioxid, vilket skapar växthusgaser som bidrar till den globala uppvärmningen, skriver Naturskyddsföreningen.

Och även om avverkningen minskar i stort så är trädförlusterna i Brasilien fortfarande högre än de var i början av 2010-talet. Inte heller alla områden ser en minskning, i jordbruksområdet Cerrado ökade exempelvis trädförlusterna med sex procent.

”Haft en djupgående inverkan”

När det gäller Colombia så gick den primära skogsförlusten ner med nästan hälften jämfört med 2022. Även där ska en annan typ av politik där landets president Gustavo Petro Urregos haft en betydande roll.

– Det råder ingen tvekan om att den senaste tidens regeringsåtgärder och samhällenas engagemang har haft en djupgående inverkan på Colombias skogar, säger Alejandra Laina, från World Resources Institute i Colombia.

Samtidigt har avverkningen och antalet skogsbränder i Bolivia, Laos och Nicaragua ökat. I Bolivia noterade man en rekordförlust för tredje året i rad med en ökning med 27 procent jämfört med 2022, en stor del på grund av bränder.

– Speciellt i år har vi sett att bränder uppstår där de vanligtvis inte uppstår. Anledningen är klimatförändringar, varmare väder samt människor som eldar för att utvidga jordbruket, säger Mikaela Weisse, chef på Global Forest Watch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.