Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT Nyheter Väst: Döva ukrainska flyktingar kan behöva flytta: Oroliga att bli isolerade

Uppdaterad
Publicerad

Att ukrainska flyktingar ska fördelas över landet väcker oro bland döva ukrainare, eftersom de är rädda att hamna i kommuner med få döva, där de inte kan göra sig förstådda. Det rapporterar SVT Nyheter Väst.

– Vi är oroliga att bli isolerade, säger Alina Zjoltysjeva, som flytt från Charkiv tillsammans med sin nioåriga dotter.

Allt förändrades för Alina Zjoltysjeva och hennes dotter Nika, 9 år, när kriget i Ukraina bröt ut. Nu har de kommit till Göteborg, här har de fått en ny trygghet och träffar både döva svenskar och döva ukrainare genom föreningen Deaf Refugees Welcome, som brukar ses på Stadsmissionens mötesplats för ukrainska flyktingar. Här finns också en folkhögskola för döva.

Teckenspråksvärlden

Men de ukrainska flyktingarna ska fördelas mellan Sveriges kommuner för att skapa ett jämnare flyktingmottagande – och det väcker oro bland döva att behöva flytta till kommuner där det till exempel inte finns skolor eller föreningar för döva.

150 döva ukrainare har flytt till Sverige

Totalt har omkring 150 döva ukrainare kommit till Sverige sedan krigets start, enligt nätverket Deaf Refugees welcome, som jobbar för att de döva flyktingarna ska få bo på orter där det finns sammanhang för döva.

Enligt Migrationsverket försöker myndigheten ta hänsyn till flera aspekter vid placeringar, men man kan inte garantera någon att få bo i någon särskild kommun.

– Vi känner oss väldigt trygga och glada att vi kom just till Göteborg, vi har fått väldigt fin stöttning här från både döva och hörande. Jag vet inte hur det blir om vi hamnar någon annanstans där det inte finns så många döva, jag är orolig att vi blir isolerade, säger Alina Zjoltysjeva.

Se varför Alina Zjoltysjeva är orolig att bli isolerad och Migrationsverkets svar, men först om de där första dagarna efter invasionen när Alina flydde ner i skyddsrum, utan att höra flyglarmen, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet