Zink i bottenfärg kan förbjudas

Uppdaterad
Publicerad

Kemikalieinspektionen vill förbjuda zinkoxid i bottenfärg till båtar, eftersom det klassas som miljöfarligt. Men leverantörer slår bakut eftersom de riskerar att förlora stora intäkter.

Tord Henriksson är en av många båtägare som målar om båten nu på våren innan segelbåten ska läggas i. Men trots att han upptäcker att den färg han själv använder innehåller just zinkoxid, så tycker han också att ämnet ska förbjudas i bottenfärg för miljöns skull.

-Man vill ju inte förorena vattnet, framför allt inte Mälaren som används till dricksvatten, säger Tord Henriksson.

Klassas som miljöfarligt

Kemikalieinspektionen kommer i september 2011 att besluta om ett förbud mot att använda båtbottenfärger som innehåller höga halter av zinkoxid, eftersom de klassificeras som miljöfarliga.

-Det är ju giftigt för vattenlevande organismer. Det gör ju dels att sedimenten blir förorenade och att vattnet inte blir lika bra att dricka, säger Anna Karlsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Västerås.

Under våren och sommaren kommer miljöinspektörerna i Västerås att göra tillsyn hos stadens båtklubbar. Men Tord Henriksson ser andra faror än småbåtarna.

-Det kanske är ännu värre med de stora båtarna, för det är ju betydligt större ytor. Har de verkligen koll på vad de har för bottenfärg, det vet jag inte. Det är ju rätt många stora båtar som kommer in här i Västerås, säger han.

-Färgfabrikanterna har gått ut och sagt att de tänker överklaga beslutet, så jag kan tänka mig att det kan ta några år innan ett sådant här förbud träder i kraft, säger Anna Karlsson.

Jens Larsson

jens.larsson@svt.se

Linda Bock

linda.bock@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.