Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är rädda att det är ett ogenomtänkt misstag”. I Himmeta efterfrågas en ”bygdekonsekvensanalys”: Vad innebär det för bygden om skolan försvinner?. Foto: Jenny Berggren/SVT

Skolan i Himmeta nedläggningshotad igen – föräldrarna: ”Det sista vi har”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året drog bygden en lättnadens suck: skolan skulle få vara kvar. Men underbart blev kort – nu ligger skolan i Himmeta återigen på Köpingspolitikernas spara-lista.

– Vi saknar balansen i vad kommunen tar och vad de ger, säger Jenny Löyttynen, ordförande i föräldraföreningen.

Den har hängt löst flera gånger genom åren, skolan i Himmeta på landsbygden utanför Köping. Senast 2022 och 2023, enligt Bbl/AT. Men det var inte första gångerna. Bland annat på 1990-talet och tidigt 2000-tal skapade idéer om att skrota skolan stort engagemang i bygden.

– Den gången åkte vi busslass in till politikernas möte. Jag tror ”alla” var där, berättar en av seniorerna i gruppen som möter SVT i Himmeta.

Men den här gången finns inte mycket hopp om att förslaget ska gå att stoppa, säger de.

Bakgrunden är att Köpings kommun ska spara pengar och det – menar de – gör man bäst genom att bland annat stänga förskola och skola i Himmeta redan till höstterminen 2024. Förslaget är redan klubbat av utbildningsnämnden.

”Viljan finns inte”

Bygdeborna förstår sparkraven men att spara 2,5 miljoner första året och 3,5 året därpå upplevs som småslantar i sammanhanget – när det kanske riskerar att slå omkull en hel bygd. Det känns mer som att viljan att värna inte finns, menar de.

Ni efterfrågar ett större intresse och engagemang från kommunen, att värna landsbygden, men vad gör bygdeborna själva?

– Det görs mycket! I bygderådet, bygdegården, föräldraföreningen och idrottsföreningen. Vi försöker ha dialog med kommunen men upplever inget direkt intresse. När fotbollsplanerna i stan får nya mål, får vi inga förrän vi ringt och påmint. Det är lite så det känns, säger Jenny Löyttynen.

I klippet: Följ med till Himmeta där kampen för skolan gått i repris genom åren

Kommunalrådet i Köping Andreas Trygg (V) svarar på kritiken: ”Det är ett nödvändigt ont”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är ett nödvändigt ont”, säger kommunalrådet Andreas Trygg (V). Foto: Gulistan Kavak/SVT

SPARFÖRSLAGET

Prognoserna spår ett underskott på 144 miljoner kronor för Köpings kommun, nuvarande budgetår. Utbildningsnämnden måste spara 16,2 miljoner kronor för att nå en budget i balans.

Nämndens största kostnader är kopplade till lokaler och personal. För att undvika uppsägningar av tillsvidareanställd personal och olika åtstramningar i verksamheterna är större verksamheter att föredra framför mindre, enligt förslaget till politiken.

Himmeta är den minsta skolan. Där går 29 elever, som kan få plats på andra skolor i kommunen. Även personalen kan erbjudas arbete i andra verksamheter och slippa uppsägningar.

Detsamma gäller förskolan. Där berörs ett 20-tal barn och även den personalen erbjuds förflyttning.

Nedläggningen av de båda verksamheterna och köket skulle innebära en kostnadsbesparing på ca 2,5 miljoner kronor 2024 och 3,5 miljoner kronor 2025.

Källa: Köpings kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.