Abborren blir dumdristig av ångestdämpade mediciner Foto: SVT

Läkemedelsrester rubbar fiskens beteende

Uppdaterad
Publicerad

De aktiva substanserna i läkemedel gör att abborrarnas naturliga skygghet försvinner de blir mer oförsiktiga. Det är bara ett av problemen läkemedlen kan skapa hos fiskar.

Vi använder oss av mer än 1 000 olika aktiva substanser i cirka 7 600 olika läkemedel i Sverige. Det kroppen inte tar upp rinner ut i vatten och hav i hela landet. Resterna kan vi hitta i ungefär varannan fisk i Sverige.

I ny forskning från Umeå universitet visade det sig att abborrens beteende förändras när den får i sig ångestdämpande preparat. I vanliga fall är den ganska skygg och försiktig. Men påverkad av drogerna simmar abborren lugnt ut från sina gömställen och blottar sig för rovfiskar.

Ett annat problem är resterna från p-piller som kan stoppa fiskarnas reproduktion.

– I Mälaren har vi problem med perflourerade ämnen och tungmetaller. Det är kanske inte problem, men en del av de läkemedel vi hittar i fisk som till exempel ångestdämpande läkemedel har, eller kan ha, en inverkan, säger Thomas Backhaus forskare vid Göteborgs Universitet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.