Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen som skadades i samband med explosionen på Skiljebo misstänks nu för ytterligare brott. Foto: Olle Strandberg/SVT

Man döms till fängelse för explosionen i lägenhet på Skiljebo i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen kom domen mot den 38-årige man som låg bakom explosionen i ett flerfamiljshus på Skiljebo den 27 januari. Mannen döms till två år och två månaders fängelse vid Västmanlands tingsrätt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Han döms även för flera fall av brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor grovt brott, brott mot lagen om sprängämnesprekursorer, urkundsförfalskning och narkotikabrott.

Utöver 38-åringen döms ytterligare två personer som enligt domen varit delaktiga på olika sätt när mannen fått tillgång eller tillverkat explosiva eller brandfarliga varor.

Explosion på Skiljebo

En av personerna döms till skyddstillsyn medan den andra döms till att betala dagsböter.

Får två år och två månaders fängelse

Mannens försvarsadvokat Marcus Rudstam bekräftar att han tagit del av domen och inte hunnit gå igenom den helt och hur tingsrätten har resonerat.

Från början hade åklagare yrkat på att 38-åringen skulle få till fängelse upp mot åtta år.

– Det enda jag kan konstatera är att det är rätt långt ifrån vad åklagaren hade yrkat på i vart fall. Men vi får diskutera på hur och om vi ska gå vidare, säger Marcus Rudstam.

Men det är ändå rätt stor skillnad på åtta års fängelse och två år och två månader som din klient dömdes till i det här fallet? Är ni inte nöjda då utifrån klientens perspektiv?

– Det är klart att om klienten hör att åklagaren yrkar åtta års fängelse, så är det klart att det kan vara en lättnad utifrån det. Samtidigt har jag aldrig tyckt att de låg i de nivåerna som åklagaren förde fram från början.

Åklagaren Carl Johan Norström har nu tre veckor på sig att bestämma om han ska överklaga domen till Svea hovrätt.  

– Gör jag det kommer jag överklaga dels skuldfrågan och att han ska dömas till allmänfarlig ödeläggelse och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. I så fall kommer jag yrka på ett längre fängelsestraff, säger Carl Johan Norström.

Se bilderna när 38-åringen tillverkar bomber i Västerås:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När polisen började undersöka den misstänkte 38-åringen hittade de filmklipp från provsprängningar runtom i Örebro – starta klippet för att se bilderna och få en sammanfattning av fallet. Foto: Polisens förundersökning / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion på Skiljebo

Mer i ämnet