Unika fisk- och tomatodlingen i Härnösand fördubblar produktionen

Uppdaterad
Publicerad

I vintras skördades de första tomaterna på Peckas Naturodlingar i Härnösand. Företaget har nu beslutat att genomföra en nyemission för att kunna bygga ut anläggningen.

Peckas Naturodlingar drog i höstas i gång den fullskaliga kretsloppsanläggningen där vatten från en fiskodling göder tomatplantorna samtidigt som det renas. 200 ton tomater och 20 ton regnbågslax per år var första målet men redan nu spänner företaget bågen ytterligare.

Efterfrågan på tomaterna är stor, skriver företaget på sin Facebooksida, och därför beslutade styrelsen i veckan att snabbt sätta i gång en utbyggnad. Växthusdelen ska utökas från 3 200 kvadratmeter till 7 000 med byggstart efter sommaren. Och därmed fördubblas också produktionen.

Expandera söderut

Utbyggnationen beräknas kosta cirka 15 miljoner kronor och för att finansiera den genomför man nu en emission av B-aktier med företrädesrätt för nuvarande aktieägare – tre befintliga aktier ger rätten att teckna en ny.

Den fördubblade produktionen ska ge företaget en möjlighet att testa marknaden utanför regionen, som Stockholm. Det långsiktiga målet är en produktionsyta på 100 000 kvadratmeter i flera anläggningar i södra Sverige.

– Att först utöka i Norrland innan vi etablerar oss i södra Sverige bedöms vara mest effektivt då vi nu har organisation för produktion och distribution och bättre kan utnyttja redan gjorda investeringar, säger vd Elena Petukhovskaya på Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.