Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då är det inte skyddsarbete” – Vårdförbundets Jenny Olsson ger några exempel på när de anser att Region Västerbotten missbrukat kollektivavtalets skrivelse. Foto: Tommy Forsgren/SVT, Caisa Rasmussen/TT

Vårdkonflikten växer inom Region Västerbotten – fler skadeståndskrav på väg

Publicerad

Region Västerbotten är en av de regioner i landet som missbrukar skyddsarbete under övertidsblockaden. Det menar Vårdförbundet som hittills skickat in över tio krav på skadestånd under konflikten – och fler är på väg.

– Vi har inte hunnit få in alla, det rör sig om ett 20-tal, säger Jenny Olsson, ordförande vid Vårdförbundet Västerbotten.

Det var den 25 april som Vårdförbundet inledde sin övertidsblockad, sedan facket och arbetsgivarna i Sveriges kommuner och regioner och Sobona inte nått en överenskommelse. I Västerbotten är det 2 700 vårdanställda som vägrar jobba övertid. Striden gäller bland annat en förkortning av veckoarbetstiden.

Förutom en övertidsblockad råder det även ett förbud mot nyanställningar av bland annat sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker.

Vårdkrisen i Västerbotten

Då kan arbetsgivaren beordra övertid

Arbetsgivaren kan beordra personalen till skyddsarbete om det bland annat innebär ”fara för människor”, men det har Region Västerbotten missbrukat, enligt Vårdförbundet. Enligt facket har det varit över 100 skyddsarbeten och ett 20-tal av dem kommer att leda till krav på skadestånd på 70 000 kronor per fall.

Region Västerbotten medger att de kan ha gjort fel i vissa fall.

– Som arbetsgivare ser vi till patienternas bästa hela tiden. Men det finns en gråzon som kommer att bli föremål för tolkning, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Elisabeth Karlsson.

Så drabbas Region Västerbotten av blockaden

En blockad av övertid och mertid innebär att medarbetare vägrar utföra arbete utanför ordinarie arbetstid under konflikttiden. Nyanställningsblockad innebär att arbetsgivaren inte får nyanställa medlemmar i Vårdförbundet under samma period.

Det är medlemmar i Vårdförbundet som omfattas och det motsvarar ungefär 2 700 anställda inom Region Västerbotten.

Blockaden kommer att innebära begränsad tillgänglighet och ökad belastning inom vissa verksamheter och yrkeskategorier. Påverkan blir som störst inom vården som pågår under kvällar, nätter och helger.

Planerade operationer, uppföljningar och återbesök kan behöva minska eller till och med stänga under en konflikt, vilket bidrar till längre väntetider som följd.

Yrkesgrupper som inte omfattas av konflikten riskerar att få jobba mer och i ett högre tryck, med påverkan på arbetsmiljö och belastning som följd.

Mest utsatt är regionens beredskapslinjer. Det rör till exempel akutmottagning, opererande verksamheter, intensivvård, luftburna transporter, ambulans, förlossning. Alla tre sjukhus i Västerbotten berörs.

Fakta: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet