Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar flygplatschefen Robert Lindberg vad som behövs för att klara av det ökade resetrycket från Skellefteå. Foto: Anders Öhlund/SVT

Fler vill resa från Skellefteå – går mot rekordår: ”Trångt på flygplatsen”

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå flygplats väntas slå alla rekord. Flygplatschefen Robert Lindberg räknar med en 30-procentig ökning av resandet i år och på sikt tror man att en halv miljon resenärer väljer att flyga årligen från Skellefteå.

– Om ett par år passerar vi 500 000 resenärer, säger Robert Lindberg som är flygplatschef i Skellefteå.

Det är den stora industriexpansionen i Skellefteå som är förklaring till att flygplatsen nu växer. Det skissas också på en ny terminalbyggnad för att klara av framtidens resande.

Flygchefen: ”Fördel att äga lokalt”

En statlig utredning presenterade i våras ett förslag att staten ska köpta tillbaka flygplatsen och att det är en nationell angelägenhet att Skellefteå Airport ingår i gruppen statliga flygplatserna, som Luleå och Umeå.

– Då blir nog priset betydligt högre än en krona om kommunen säljer tillbaka flygplatsen. Men det är en fördel att äga flygplatsen lokalt också. Vi bestämmer allt själva, bland annat flyglinjerna säger Robert Lindberg.

Drönarflygningar och elflyg

Framtiden kommer också att handla om elflyg på kortdistans, exempelvis till Örnsköldsvik eller Sundsvall, enligt Lindberg.

Det finns också planer på drönarflygningar mellan Skellefteå Airport och Northvoltsfabriken.

– Om några månader kommer planerna att presenteras i detalj och hur drönarflygningarna ska se ut, säger Robert Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.