Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tror vi kommer göra en besparing” – se hur Peter Olofsson (S) och regionstyrelsen resonerat om matlådorna. Foto: Arkiv SVT

Regionen beslutar: Matlådor ska skickas från Umeå till patienter i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Regionstyrelsen i Västerbotten har beslutat att kalla matlådor ska skickas till patienter på Lycksele lasarett från Umeå – 13 mil bort.

Förslaget har väckt kritik.

– Vi landar i att det här är det bästa förslaget, säger Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande.

Måltiderna på regionens sjukhus och sjukstugor har utretts av Region Västerbotten. Nu har regionstyrelsen beslutat att matlådor ska skickas från Umeå till Lycksele – 13 mil bort.

Köket kommer att finnas kvar, men i mindre form. Planen just nu är att de ska påbörja ombyggnationen av Lyckseles kök under 2025, men inget är spikat ännu.

– Det här är den bästa lösningen, för patienterna, regionen och ur beredskapssynpunkt, säger Peter Olofsson (S).

Oklart hur mycket pengar som sparas

Regionstyrelsen menar att kylda matlådor kan finnas på plats även framåt i tiden och att patienter kan få mat under dygnet alla timmar istället för under vissa tider.

Hur mycket pengar sparar man på det här?

– Vi är försiktig med exakta kalkyler. En del är att vi inte behöver tillverka mat på helgen i Lycksele, det kommer minska kostnaden, säger Peter Olofsson (S).

En del av kritiken har handlat om att transportera mat så långt, ur miljösynpunkt.

– Det kommer inte blir mer transporter än vad det är i dag. Man har jobbat mycket med förpackningen också. Vi räknar också med att svinnet ska minska, säger Olofsson och fortsätter:

– Ingen behöver äta ur en plastlåda. Maten läggs på tallrikar och man ser ingen skillnad om den är lagad i Umeå eller i Lycksele, säger han.

Avvaktar med Skellefteå

I Skellefteå pågår just nu byggnationer av det nya sjukhuset. Regionen avvaktar därför med det nya konceptet på Skellefteå lasarett.

Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna var emot beslutet.

– Det finns ingen anledning att matproduktionen ska vara lika i hela länet. Införandet av enhetlig måltidsproduktion har inga ekonomiska fördelar och det blir inte bättre för patienterna , säger Ewa-May Karlsson (C), Hans-Inge Smetana (KD) och Maria Lundqvist Brömster (L), i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.