Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kommer inte få någon upprättelse” – hör polisens utredare Henrik Lundström förklara varför polisen lade ner flera ärenden mot bostadsbedragaren i Umeå. Foto: SVT / Johan Nilsson/TT

Polisen: Därför lade vi ner utredningarna mot bostadsbedragaren i Umeå

Publicerad

Trots bra bevisläge lade polisen ner ett flertal utredningar mot en bostadsbedragare i Umeå. Orsaken var förundersökningsbegränsning – som gör det möjligt för polisen att lägga ner utredningar.

– Vi kommer aldrig att kunna utreda alla ärenden som anmäls. Därför är det viktigt att vi har det här verktyget, säger polisen Henrik Lundström, som utredde bedrägerierna.

Över 20 personer – de flesta nyinflyttade studenter – blev lurade på sammanlagt över 180 000 kronor av gärningsmannen. Men när mannen åtalades var det bara sex av de som drabbats som stod som målsägande – de övriga utredningarna lades ner. Detta trots att det fanns bevis.

Polisen: Bevisen räcker förmodligen

Polisen menar att orsaken är förundersökningsbegränsning – ett verktyg som polisen haft tillgång till sedan 2013.

För även om polisen är skyldiga att inleda en utredning om det finns skäl att anta att ett brott har begåtts, finns förundersökningsbegränsningen som reglerar när polisen får lägga ner utredningar.

– Jag har full förståelse för om folk är besvikna på att polisen inte utreder ens brott. Man vet själv vilken bevisning som finns och tycker att det borde räcka. Och det gör det förmodligen.

– Vi hade förmodligen nått i land med alla de här ärendena. Men vi har så mycket mer att hantera att det är de här bedömningarna vi måste göra, säger Henrik Lundström, som utredde bedrägerierna.

”Har full förståelse”

Polisen använder sig ofta av förundersökningsbegränsning när en person är misstänkt för många brott och straffet inte skulle påverkas om polisen utredde ytterligare ett brott – så även i det här fallet.

Henrik Lundström beklagar att Albin Svedberg och de andra, vars utredningar lades ner, lämnades utan förklaring.

– Jag skulle vilja förklara för var och en mer ingående varför deras utredningar lades ner. Men tiden finns inte. Och så ser det ut i alla de andra tusentals fall som förundersökningsbegränsas. Det är inget unikt för det här fallet, säger han.

FÖRUNDERSÖKNINGSBEGRÄNSNING I KORTHET

”Genom att besluta om förundersöknings­begränsning kan polis eller åklagare, under vissa förutsättningar, avstå från att inleda en brottsutredning eller lägga ned en pågående brottsutredning. Verktyget infördes för att rationalisera brottshandläggning, främst för brott utförda av brottsaktiva individer; det innebär i praktiken att det av processekonomiska skäl inte vidtas åtgärder som kan leda till att brottet ifråga blir lagfört.

Genom att koncentrera utredningarna till brott som har betydelse för straffmätningen sparas resurser hos bägge instanser. När mindre allvarliga brott, som inte påverkar straffmätningen, förundersökningsbegränsas kan såväl utredningsinsatser som ärendets administration minska hos polis och åklagare.”

Källa: Brottsförebyggande rådet, Brå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.