Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Jägare vägrar skjuta: ”De vill eliminera älgen”

Uppdaterad
Publicerad

Många jaktlag väljer att inte skjuta älg i år. Därför har nya förslag från Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket, som tillåter att ännu fler älgar skjuts, väckt ont blod bland jägare.

– Utökad jakttid kan endast motiveras med målsättningen att älgstammen ska elimineras, säger jägaren och markägaren Åke Fredriksson från Ånäset i Västerbotten.

Åke Fredriksson har länge engagerat sig i älgfrågan. Han menar att de stora skogsbolagen fått för mycket att säga till om när den nya älgförvaltningen infördes 2012.

– Jägare och markägare har varit överens om att vi ska minska älgstammen, men att det sker utan kontroll var inte jag beredd på. Och när skogsbolagen märker att ingen hindrar dem minskar de stammen så mycket de kan.

Klimatkrisen

Äter skott på tallplantor

Anledningen till att skogsbolagen vill minska älgstammen är för att de äter skotten på tallplantor. När toppskottet är borta bildar tallplantan ett nytt skott, trädet får en böj och förlorar i värde. Betesskadorna kostar skogsbolagen 7,2 miljarder kronor per år, enligt Skogsstyrelsen.

– Jägarkåren måste stå tillbaka. Vi har ett samhällsansvar att se till att vi har klimatsmart virkesproduktion och för mycket älgar i skogen gör att det är svårt att nå våra mål, säger Rickard Sandström, ansvarig jakt och fiske Sveaskog.

Sedan 2012 har var tredje älg försvunnit enligt Sveriges Lantbruksuniversitet, i Norrland har älgstammen minskat med 40 procent.

Trots det minskar inte skadorna tillräckligt för skogsbolagen och därför föreslår nu Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen utökad jakt. 

Klimatförändringar påverkar

Det råder också brist på bete i skogarna och i södra och mellersta Sverige har älgen konkurrens av annat kronvilt. De väljer då tallplantor trots att bärris är favoritmaten.

Dessutom visar SLU:s forskning att klimatförändringarna med torra somrar bidrar till en minskad älgstam. Vid en av forskningsstationerna i Sörmland syns sambandet extra tydligt.

 – Den stora anledningen till att det är få älgar här är en hög avskjutning. Men vi ser också effekter av klimat och konkurrens om maten med annat klövvilt, säger Fredrik Widemo vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

De bestämmer älgstammens storlek

130 älgförvaltningsgrupper avgör hur många älgar som ska skjutas varje år.

I en älgförvaltningsgrupp sitter tre representanter från jägarna och tre från markägarna, ofta stora skogsbolag som äger mycket mark. Markägarna har utslagsröst.

Före jakten 2022 fanns 250 000 älgar, i februari 2023 fanns det 190 000, enligt SLU. SLU har ännu inte sammanställt hur många kalvar som fötts under sommaren.

Ca 60 000 älgar ska skjutas under årets jaktsäsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet