Lars Lindblom är projektledare på Arctic Gamelab som är en paraplyorganisation för spelföretag i Norrbotten och Västerbotten. Enligt honom går det lika bra nu som innan corona för spelbranschen i norra Sverige.

– Tittar man på spelmarknaden globalt så har ju efterfrågan på spel stigit ganska rejält på grund av corona, säger Lars Lindblom.

Han berättar att spelbranschen i norra Sverige har vuxit väldigt mycket och att det finns ett 70-tal spelföretag i Norr- och Västerbotten.

– Idag så finns det ungefär 200 professionella spelutvecklare i Umeå, 150 i Skellefteå och ett 50-tal uppe i Norrbotten, framför allt i Boden. De sista åren har det verkligen exploderat.

Stor efterfrågan på spelutvecklare driver fram utbildningar

– Vi är uppe i ett tempo av ett spel i månaden som släpps i Västerbotten och Norrbotten tillsammans och då tar det ändå ett par, tre år att göra ett spel, fortsätter Lindblom.

På utbildningsfronten har efterfrågan på spelutvecklare märkts av. I höst drar flera nya spelutbildningar igång, framför allt i Skellefteå och Boden och enligt Lars Lindblom är platserna redan fyllda.

– Det stora i vår satsning nu här i Norr- och Västerbotten är på utbildningssidan, att se till att vi får fler spelutvecklare. Med den kraftiga ökningen i spelindustrin och antalet anställda ska det bli väldigt spännande de kommande åren att se vad vi får för spelsuccéer, säger han.

Hör spelföretaget i Umeå berätta om hur branschen hanterat coronapandemin i klippet ovan!