Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tror nog att det ryms – så länge vi inte får lika mycket snö som sist” – se Tuva-Maja Helletun, maskinförare på snötippen vid Klockarbäcken och kolla in snömängderna. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Efter snöovädren – oro att Umeås snötippar ska bli fulla

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska den senaste veckans snö forslas bort från centrala Umeå. Snötipparna är redan halvfyllda och det finns en oro att de inte räcker om det kommer mer snö.

– Det börjar bli risk att tipparna kommer att bli fulla i vinter, säger Per Hilmersson, gatudriftchef.

En av de kommunala snötipparna är redan full. De övriga beskrivs som halvfulla. Gatudriftchef Per Hilmersson ser en risk att de kan ta slut på ytor att lägga snön.

– Vi är inte där än, men vi får börja titta på andra lämpliga ytor att lägga snön på, säger han.

”Tror att det ryms”

På snötippen vid Klockarbäcken har man redan kommit upp i samma höjd som träden på ena sidan – men det ryms mer.

– Vi har passerat lite mer än hälften men det får ju plats mer. Jag tror nog att det ryms så länge vi inte får lika mycket snö som sist, säger Tuva-Maja Helletun, maskinförare.

”Mindre del”

Kommunen har ansökt om att få lägga snö på Umeälvens is. Men även om det skulle bli aktuellt så kommer det inte täcka behoven.

– Det är bara en mindre del av all snö som måste bort. Vi måste hitta stora ytor som är lämpliga om snöandet fortsätter.

Följ med till snötippen vid Klockarbäcken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.