Flera dataservrar har stängts av under den senaste veckan, men under måndagen kunde de flesta jobba som vanligt på Umeå universitet. Foto: Mira Myllyniemi/SVT.

Efter it-attacken mot Umeå universitet – fortfarande oklart vem som ligger bakom

Publicerad

Efter it-attacken mot Umeå universitet förra veckan fungerade det mesta som vanligt under måndagen.

– Det pågår ett arbete med att analysera intrånget och skydda vår it-miljö, men idag kan de flesta jobba på som vanligt, säger universitetsdirektören Hans Wiklund.

Det var under torsdagsmorgonen som it-attacken mot Umeå universitet upptäcktes och sedan dess har det pågått ett intensivt arbete med att åtgärda situationen.

Dataservrar och funktioner har stängts ner under arbetet som man från universitetet beskriver som systematiskt, men när det kommer vara klart är svårt att säga.

– Det beror om det dyker upp något. Nu går man igenom del för del i vår it-miljö för att analysera intrånget och säkerställa att det inte finns någon skadlig kod och det är något som tar tid, säger Hans Wiklund.

Oklar vem som ligger bakom

Vem som ligger bakom intrånget och vad syftet varit vill han dock inte spekulera kring men det har inte riktats några krav på lösensumma mot universitetet.

Hur påverkar en sån här it-attack ert säkerhetsarbete framåt?

– Vi har länge jobbat aktivt med säkerhetsfrågorna. Just nu hanterar vi det här intrånget och går igenom varje del i vår it-miljö och när det är gjort kommer vi att utvärdera och vidta åtgärder för att bli bättre, säger Hans Wiklund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar några studenter hur de påverkades av cyberattacken mot Umeå universitet i förra veckan. Foto: Mira Myllyniemi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.