Besparingarna inom förlossningsvården är det största problemet, säger Ylva Holstad, förtroendevald barnmorska för Vårdförbundet. Foto: Lise Åserud/TT

Barnmorskan: ”Vi har fått instruktioner på hur vi ska skära gurka”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljön på förlossningen i Umeå påverkas inte bara av låg bemanning. Ylva Holstad, förtroendevald barnmorska för Vårdförbundet, menar att det som påverkar mest är besparingarna som görs inom vården.

– Vi har till exempel fått instruktioner på hur vi ska skära gurka, säger hon.

På torsdagen rapporterade SVT Nyheter Västerbotten om hur ledningen och personalen är oense om läget på förlossningen i Umeå. Ylva Holstad håller med ledningen om att bemanningen blivit bättre i höst.

– Det är bättre bemanning nu under hösten och det är jättebra. Men det är många som har höga timmar på sin flex och många som har kommit upp i ”jobba-extra-kvoten”.

Det Ylva Holstad istället ser som det största problemet är besparingarna inom förlossningsvården.

– Det pissigaste är att varje klinik ska dra ner på massa saker och att det nu gått så långt att vi inte ens får ta mjölk i kaffet. Hur är det på tjänstemännens kontor, får de mjölk i kaffet? Kanske en 60-årspresent när någon fyller år. Jag vet inte men det är också skattepengar.

Påverkar arbetsmiljön

Hon menar att besparingarna påverkar arbetsmiljön så pass mycket att hon inte känner uppskattning för det jobb som görs. Till exempel  får personalen själva får stå för kostnader som hon anser att arbetsgivaren ska stå för.

– Man byter inte om på arbetstid. Man står för arbetsskor som vi måste ha och hålla rena när vi jobbar eftersom det kan komma blod och annat på dem. säger hon och tillägger:

– Vi har till och med fått instruktioner på hur vi ska skära gurkan till patienternas mackor för att det inte ska kosta för mycket.

Alla besparingar påverkar enligt Ylva Holstad också patientvården negativt.

”Arbetar aktivt med att förbättra arbetssättet”

Verksamhetschef Eva Innala vill inte ställa upp på intervju men skriver i ett mail till SVT att man arbetar aktivt och regelbundet med fackliga representanter, medarbetare och ledning för att utveckla och förbättra arbetssätt för en förbättrad arbetsmiljö.

Hon väljer dock att inte kommentera kritiken gällande besparingar och hur de påverkar arbetsmiljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.