”För att vara någon dag in i utredningen har vi en ovanligt klar bild av vad som har hänt”, säger åklagaren Jonas Fjellström. Foto: SVT

Åklagaren om våldsdådet i Skellefteå: ”Tror vi har en motivbild”

Uppdaterad
Publicerad

Mycket folk var i rörelse natten när tre män blev attackerade i centrala Skellefteå. Det har gjort att bevisläget ser bra ut, menar åklagaren Jonas Fjellström.

– Jag tror att vi har en motivbild, men det är tidigt i utredningen och jag vill inte gå ut med den, säger han.

Det var natten mot tisdagen som tre män attackerades med ett eggvasst föremål och fick skärskador. Männen fördes till sjukhus med allvarliga skador.

Två av männen har fått lämna sjukhuset medan den som blev allvarligast skadad fortfarande vårdas, men skadorna ska inte vara livshotande.

Misstänkta våldsdådet i centrala Skellefteå

En man i 20-årsåldern är anhållen misstänkt för tre mordförsök mot männen.

– Samtliga personer har blivit utsatta för omfattande våld, säger Jonas Fjellström.

Var elever på gymnasiet

Två av de skadade är elever vid en av Skellefteå kommuns gymnasieskolor. Kommunen har satt igång sin krisplan efter händelsen för att hantera den oro som finns.

– Vårt fokus är att stötta och trygga eleverna, såväl direkt som indirekt berörda, säger Birgitta Lindström, biträdande avdelningschef för gymnasieskolan.

Söker fler vittnen

Alla inblandade var enligt åklagaren bekanta med varandra sedan tidigare. Han menar att det redan finns ett flertal viktiga vittnen, men man är intresserad av att komma i kontakt med fler personer som kan ha sett något kring händelsen.

– Det finns en möjlighet att vi inte har kontakt med alla som vet något. Vi vill komma i kontakt med folk som sett något kring detta.

– Det finns en möjlighet att målsägande, misstänkt eller vittnen kan ha filmat. Har man gjort det är det önskvärt ur ett utredningsperspektiv.

”Klar bild av vad som hänt”

Åklagaren menar att bevisläget ser bra ut.

– För att vara någon dag in i utredningen har vi en ovanligt klar bild av vad som har hänt.

Den misstänkte mannen nekar till brott. Åklagaren måste besluta om han ska häktas senast på fredag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Skellefteå har tre män förts till sjukhus med allvarliga skärskador efter ett misstänkt brott under natten mot tisdagen. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta våldsdådet i centrala Skellefteå

Mer i ämnet