Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag förstår att man kan tycka att det är en bluff” – Veronica Fischer är en av drygt 15 medier i Borås. Hör henne berätta mer om sitt jobb i klippet. Foto: George Adam/SVT

Veronica jobbar med att heala husdjur på distans – möts av kritik

Uppdaterad
Publicerad

Hon hävdar att hon healar och kommunicerar med hundar och katter på distans. Veronica Fischer är ett av drygt 15 medier i Boråstrakten som säger sig kunna bota husdjur från psykiska problem.

– Folk tjänar pengar på det, men det är naturligtvis en bluff, säger Dan Nilsson, professor i biologi.

Bara i Boråstrakten finns omkring 15 healers – som tar betalt för att heala och kommunicera med husdjur genom telepati.

– Jag får en bild och namnet på djuret som det gäller och så tonar jag in mig på djurets energier. När jag känner igen energin så börjar vi kommunicera, säger Veronica Fischer.

På vilket sätt kommunicerar ni? Är det genom ord?

– Det är lite olika, men oftast när det kommer till djur så är det bilder de visar mig. Det är inte så att de ”pratar” med mig i den bemärkelsen. Det är liksom på ett högre plan.

Botar inte fysiska besvär

Hon är tydlig med att hon inte botar fysiska besvär – och att de som vänder sig till henne har djur vars bekymmer är psykologiska.

– Man kan säga att det är inre läkning, säger hon och fortsätter:

– Det är oftast att de har sociala problem, att de jamar eller skäller mycket, eller att ägaren märker att de är nervösa.

Professorn: ”Det är helt orealistiskt”

Dan Nilsson, professor i biologi vid Lunds universitet, säger att det rör sig om en bluff.

– Det är helt orealistiskt. Informationen måste ju transporteras på något sätt, antingen via sladdar eller via elektromagnetisk strålning. Det går om man sätter elektroder på huvudet, men länge bort än så kommer man inte, säger han.

Veronica Fischer förstår att folk kan tycka att det är en bluff – men menar ändå att hennes kunder upplever att healingen fungerar.

– De som söker upp mig märker ju skillnad. Sen vad det beror på, vad har det för betydelse?

”Hade väckt uppmärksamhet”

Men hade fenomenet varit verkligt skulle uppståndelsen vara enorm, menar Dan Nilsson.

– Hade telepati på något sätt kunnat visas vetenskapligt så hade det omedelbart väckt extremt stor uppmärksamhet. Men det har som sagt inte hänt, för att det är helt orealistiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.