Två ganska unga exotiska ormar som delvis är vitfärgade.
Bild ur polisens förundersökning. Enligt polisen har mannen erbjudit dessa två kungspytonormar till försäljning i en annons på internet. Foto: Polisen

Stor reptilhärva med 1 000 djur uppnystad i Borås

Publicerad

Mannen bedrev en omfattande illegal handel av ormar, sköldpaddor och ödlor från en lokal i Boråstrakten. Men polisen kunde följa hans affärer på nätet och nu åtalas han för grovt artskyddsbrott och smuggling.

– Det här är ett viktigt mål som kan ge oss praxis i fråga om artskyddsbrott, säger kriminalinspektör Anna Bergquist vid artskydds- och kulturarvsbrottsgruppen på polisen till TT.

Nu åtalas en man i 50-årsåldern vid Borås tingsrätt för två fall av grovt artskyddsbrott och ett fall av smuggling. Åtalen handlar om omfattande illegala handel med sällsynta och skyddsvärda reptiler.

Mannen misstänks för att ha köpt och sålt uppemot 1 000 sällsynta och skyddsvärda reptiler under åren 2016—2017. Mannen ska ha sålt bland annat kungspytonormar, boaormar, olika sköldpaddor, varaner och kameleonter.

Husrannsakan hos mannen

Handeln uppdagades sedan polisen kunnat följa annonseringen och säljdiskussioner i sociala medier. Det ledde fram till att polisen kunde göra en husrannsakan hos mannen.

– Vi ser att det finns både nationella och internationella nätverk som i stor omfattning bedriver illegal handel med reptiler på internet och andra sociala chattplattformar, säger Anna Bergquist till TT.

Intyg döms ut

Den åtalade mannen hävdar att han har de intyg som krävs för att få handla med djuren men de knapphändiga handlingar mannen visat upp döms i de flesta fall ut av Jordbruksverket.

Mannen medger händelseförloppet för samtliga åtalspunkter men nekar till brott.

– Det finns få tidigare fall av grovt artskyddsbrott, och praxis på området är i det närmaste obefintligt, vilket gör varje dom i den här typen av ärenden viktig, säger Anna Bergquist.

Fakta: Artskyddsbrott

Artskyddsbrott innebär att man bryter mot någon av de regler som finns till skydd för vilda djur och växter. Det kan handla om att skada fridlysta djur eller växter i den svenska naturen. Det kan även handla om att importera, förevisa, köpa eller sälja sådana arter som är skyddade enligt internationella regler.

Turister är skyldiga att ta reda på om det är tillåtet att ta hem exempelvis en fin snäcka eller ett par skor eller en väska som är gjord i skinn. Risken finns att den vara som du tar hem från utlandet finns med på listor över varor som inte får föras in i Sverige och att du därmed gör dig skyldig till ett artskyddsbrott.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer