Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förändringarna som skett under renoveringen av Feskekôrka. Foto: SVT

Så ser Feskekôrka i Göteborg ut efter renoveringen – följ med in i byggnaden

Publicerad

Nu får en klassisk byggnad i Göteborg nytt liv igen. Efter fyra års renoveringar är det snart klart för nypremiär. Och med möjlighet till en uteservering på en flotte, hoppas man på nya kunder.

– Vi ville ge rättvisa åt arkitekturen, säger Emelie Feuk, försäljningschef för Feskekôrka.

Den har funnits som en viktig del i Göteborgs arkitektoniska karaktär i snart 150 år.

Den är ritad av dåvarande Göteborgs stadsarkitekt Victor von Gegerfelt och genom sina stora fönster och takvolym utan pelare har Feskekôrka blivit en ikonisk byggnad.

I fyra år har kyrkan varit stängd för renovering men den 16 maj öppnar den för allmänheten igen.

– Den var i kritiskt skick för renovering. Det här är ett jätteingrepp för att säkerställa kyrkans kvalité inför framtiden, så att den är hållbar 150 år till, säger försäljningschef Emelie Feuk.

Byggnadsminne sedan 2013

Starten blev svår, när fiskarna hellre ville stå ute och sälja sin fisk, men till slut blev den accepterad av fiskare och allmänheten, och den används till och med för vigslar ibland.

– Första paret som vigdes här var på 1970-talet. Vi har fått en del vigselförfrågningar för framtiden också, så vem vet, svarar Emelie Feuk på frågan om det kommer vara fortsatt aktuellt.

2013 blev Feskekôrka byggnadsminne vilket inneburit att Länsstyrelsens antikvarier fått godkänna alla arbeten som gjorts under renoveringen som inleddes 2020.

En aktör istället för flera fiskhandlare

En av de stora förändringarna är att det blir en aktör istället för flera fiskhandlare. Även om fisk- och skaldjursförsäljningen är kvar så har det tillkommit en större del av restauranger och även en stor uteservering ute i kanalen för 200 personer.

Vad hände med de fiskhandlare som var här tidigare, det finns ingen av dem som är kvar?

– Ingen utav de som var här tidigare är kvar. Alla fick frågan om att lämna anbud på driften här inne, så man har fått samma förutsättningar, säger Emelie Feuk.

Kommer priserna på fiskhandeln förändras mycket här nu gentemot tidigare?

– Priserna kommer stå sig konkurrenskraftiga likt andra fiskhandlare i stan så det kommer inte vara några andra priser här för att det är Feskekôrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.