Abdirizak Waberi, tidigare rektor för Rösmosseskolan i Angered har överklagat tingsrättens dom. Foto: TT

Römosseskolans tidigare rektor överklagar förskingringsdom

Uppdaterad
Publicerad

Drygt tolv miljoner kronor av friskolan Römosseskolans skolpeng försvann till bland annat Somalia. Den tidigare rektorn dömdes i tingsrätten till fyra och ett halvt års fängelse – men nu har han bestämt sig för att överklaga domen, rapporterar GT.

Abdirizak Waberi, tidigare rektor för Römosseskolan, dömdes i tingsrätten för grov förskingring och för grova bokföringsbrott.

Pengarna gick enligt fakturorna till it-tjänster, men tingsrätten slog fast att arbetet aldrig utfördes. Fakturorna kom dessutom från två bolag som Waberi själv kontrollerade. Han godkände dem även själv, för skolans räkning.

Beslutat sig för att överklaga

Abdirizak Waberi har hela tiden nekat till brott. Under rättegången hävdade han att pengar som skolan skulle ha använt för it-service kunde skickas till Somalia eftersom flera personer skötte datorservice och digitalisering gratis.

Nu har han bestämt sig för att överklaga domen i sin helhet.

Lämnas in under tisdagen

– Han är besviken och tycker att han har kämpat väldigt mycket för att få den här skolan i gång och för att få den att fungera och göra den till en av de bättre skolorna i området med en hög digitaliseringsnivå. Han tycker att han orättvist får ett straff för att han lagt ner sin själ i detta, säger advokaten Allan Stutzinsky till GT.

Överklagandet kommer formellt att lämnas in under tisdagen, enligt tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.