Axel Darvik (L): Römosseskolans besked en skenmanöver. Foto: SVT

Axel Darvik (L): Tror inte ett dugg på att skolan överger religion

Uppdaterad
Publicerad

Skolkommunalrådet Axel Darvik (L) tror inte ett dugg på att Römosseskolorna plötsligt skulle bli icke-konfessionella.

– Man vill inte skylta öppet med att det är en konfessionell skola, utan gör det mer i det fördolda. Jag tror inte att den här skolan kommer att avvika från den grundläggande ideologi som föreningen Framstegsskolan har, säger han.

Axel Darvik inleder den blixtinkallade presskonferensen med att lista alla förändringar i Römosseskolorna bara i år: Ny rektor som redan blivit avskedad, flera nya styrelser, uppsagd personal, nya stadgar.. Listan fortsätter.

Och att skolan plötsligt skulle bli icke-konfessionell, alltså inte vara knuten till någon religion, avfärdar han direkt.

– Det hade varit fantastiskt om de plötsligt hade bytt åsikt och ideologisk grund, men det tror jag inte ett dugg på. Det här är en skenmanöver för att rädda kvar en kassako för Islamiska förbundet, säger han.

Skolans juridiska ombud Dan Eliasson kritiserar uttalandet.

– Det här är stadgeförändringar som diskuterats redan sedan april. Det låter som konspirationsteorier och jag tycker att han är långsint som inte ser att intentionerna är goda.

Kan komma att stängas

Förvaltningsrätten stoppade tillfälligt Skolinspektionens beslut att återkalla tillståndet för Römosseskolorna. Axel Darvik påpekar att rätten argumenterade för att det var olämpligt att stänga mitt i terminen – men att inhiberingen inte skulle ses som en indikation på åt vilket håll rätten fattar sitt avgörande beslut.

Han förväntar sig ett slutligt besked inom kort.

Beslutet kan bli att skolorna måste stänga trots allt. Nu hävdar skolkommunalrådet att ett strategiskt arbete från skolan redan börjat.

– Efter att politikerna i nämnden fattat beslut om att betala ut pengarna har man sagt upp all personal för att få så kort uppsägningstid som möjligt. För blir det så att skolan stängs i början på januari vill man inte ha en massa lönekostnader att betala ut efter det datumet, säger han.

Engagerade sig för utsatta barn

Om skolorna stängs och Föreningen Framstegsskolan likvideras tillfaller enligt Axel Darvik alla pengar förmånstagaren Islamiska förbundet i Sverige.

– Det här finns inte ens kvar i stadgarna, så det stämmer inte. Man vill inte stänga utan driva skolan vidare, säger Dan Eliasson för skolans räkning.

Axel Darvik säger att han engagerade sig i frågan för barnens skull – att barn som är utsatta för hederskultur i Göteborg i skolan kan få en fristad och möta den värdegrund som svensk skola ska vila på.

– Om de får fortsätta att driva sina skolor kommer de också att fortsätta med att segregera barnen från det omgivande samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.