Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åmotfors IF hade högre antal deltagartillfällen 2023 i jämförelse med 2019. I videon berättar tränare och spelare hur de ser på lyftet. Foto: Eric Liljestrand/SVT

Idrotten i Värmland återhämtar sig efter pandemin – rejält lyft i Åmotfors

Publicerad

Aktiviteten bland barn- och ungdomsidrotten återhämtar sig från pandemin. Det visar riksidrottsförbundets och SISU idrottsutbildarnas statistik från 2023.

Och vissa föreningar upplever ett rejält lyft – Åmotfors IF hade exempelvis dubbelt så många deltagartillfällen 2023 jämfört med 2019.

När pandemin bröt ut tvingades flera föreningar att anpassa eller till och med ställa in idrottsaktiviteterna för barn och ungdomar i stora delar av länet.

Nu visar statistik från RF-SISU Värmland att barn- och ungdomsidrotten återhämtar sig från pandemin. Flera idrottsföreningar har till och med överskridit antalet deltagartillfällen som de hade innan pandemin. En av de föreningarna är Åmotfors IF som har ökat sina deltagartillfällen rejält – från 4 600 år 2019 till 8 655 förra året.

– Vi anpassade träningar och matcher ganska bra under pandemin, men det var självklart några tapp och vi hade det tufft ett tag. Men när pandemin tog slut så kom alla tillbaka, säger tränaren Christoffer Damström.

Hör honom berätta mer i videon.

Samarbete mellan aktörer i Åmotfors

Anledningen till att föreningen överlevde restriktionerna är på grund av bra samarbete mellan flera aktörer påstår tränaren Liselott Eriksson.

– Vi hade ett bra samarbete mellan föräldrarna, ledarna och föreningen. Dessutom var det fördelaktigt att vi kunde bedriva aktivitet utomhus. Det finns ju andra sporter som är bundna till inomhuslokaler och fick stänga ned helt, säger hon.

Elvaåringen i Åmotfors: ”Fler på träningarna nu”

Oliver Lundberg, 11, är en av föreningens unga fotbollsspelare. Han påstår att han ser mer människor på träningen nu än för några år sedan.

– Jag har spelat fotboll sedan jag var tre år och det känns som att vi är fler på träningarna nu, säger han.

Fotnot: Deltagartillfällen är summan av antalet närvarande deltagare i en sammankomst (främst träning/match) där föreningen har sökt LOK-stöd (Statligt lokalt aktivitetsstöd). Det är inget mått på hur många aktiva en förening har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.